"Film je o hledání štěstí, ale myslím, že se na to lidé mohou dívat i tak, že to může být o neschopnosti se rozhodnout, o tom, že lidé moc nevědí, co chtějí a pak se to odráží na vztazích. Snažili jsme se to napsat hodně pravdivě, z pocitu nejistoty, že by člověk chtěl být šťastný a neví jak na to. Jsou to věci, které se dotýkají každého," řekl dnes novinářům divadelní režisér, dramatik a herec Miroslav Krobot.

Scénář filmu napsal Krobot společně s olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem. Dvojice pojí přátelství již od základní školy, už tehdy prý spolu psali různé dramatizace, které se jim však nepodařilo dotáhnout do konce. Dosáhli toho až u filmu Díra u Hanušovic, který natáčeli před třemi lety na Šumpersku. Scénář Kvarteta vznikal zhruba dva roky. "Chtělo se nám znovu pokračovat ve spolupráci. Příběh Kvarteta se zrodil, na počátku byl totiž příběh, který byl odlišný od toho současného, ale v podstatě vyrůstal až do podoby Kvarteta," uvedl Smékal.

Různorodé hrdiny ve snímku spojuje láska k hudbě a touha po štěstí. Vedoucího kvarteta hraje Lukáš Melník, jeho manipulativní matku Jana Štěpánková a partnerku hudebnici Barbora Poláková. Další členy kvarteta hrají Jaroslav Plesl a Zdeněk Julina. Herci se přitom museli naučit hrát na své nástroje. "Celý rok jsem chodil do umělecké školy. Mysleli si, že jsem rodič, ale já vytáhl bačkory a šel na to," popsal své zkoušky jednapadesátiletý herec Julina. Rok na violoncello trénovala pod dohledem učitele také Barbora Poláková. "Dělám, co můžu," uvedla herečka.

Lidé se podle producenta Ondřeje Zimy mohou těšit především na nezaměnitelný krobotovský humor. Na rozdíl od režisérovy filmové prvotiny bude Kvarteto spíše komediální. "Bude to pravý opak, bude to velmi něžný a lyrický film a doufám, že i zábavný," doplnil režisér Krobot.

S kamerou se budou filmaři po Olomouci pohybovat až do přelomu srpna a září. Kromě muzea jim kulisy dělá například Klášterní Hradisko, jezuitský konvikt či univerzita. Natáčí se i v kultovní hospodě Ponorka, kde roli hospodského ztvárňuje herec Jiří Schmitzer. Snímek by měl být dokončen na jaře a v kinech by se měl objevit příští rok na podzim.