Villarovu Pláž utonulých znají i čeští čtenáři. "Moje práce je samotářská, ale můžu díky ní cestovat. Psaní mě vrací do míst, odkud pocházím, kde jsem se narodil a vyrůstal," vzkázal jim spisovatel ještě před dnešním vystoupením v Huse na provázku.

V příštích dnech opakovaně zazní v Brně i dalších festivalových městech nejen španělština, ale také katalánština a baskičtina, tedy menšinové jazyky Iberského poloostrova. Přijede například uznávaný Fernando Arrabal nebo Katalánec Jordi Llobregat, kterému letos v brněnském Hostu vyšel historický thriller Vesaliovo tajemství.

Jazykové bariéry se návštěvníci autorských čtení obávat nemusejí. Dnes i v dalších dnech promítají pořadatelé český překlad čteného textu. Pro následnou diskuzi se spisovateli je k dispozici tlumočník.

Festival Měsíc autorského čtení vznikl v roce 2000 v Brně a postupně se rozšířil do dalších měst. Vždy má dvě programové linie. Jednu tvoří vystoupení hostů ze země, která má pro daný rok status čestného hosta, v druhé linii čtou autoři z pořadatelských zemí. Českou literaturu letos reprezentují autoři různých generací včetně Ivana Klímy nebo Jiřího Kratochvila.

U příležitosti festivalu otevře Moravská zemská knihovna v pondělí své španělské oddělení. Základem se stane dar téměř dvou set knih od Španělského království, uvedla Romana Macháčková z knihovny. Přesný program festivalu najdou zájemci na webu www.autorskecteni.cz.