Režisér slavný román parafrázoval a vytvořil pro představení vlastní nová dobrodružství. Figurují v nich například vražedná banda legendárního Asasína a pověstný nájemný vrah Maur. Jejich nekalé úmysly mají překazit právě mušketýři. Podle dramaturgyně divadla Jany Sloukové se Drábkovi Mušketýři řítí vpřed v rychlých, komiksových dialozích a inscenace je vyšperkována důmyslnými akčními souboji.

Zasmušilého Athose představuje Jiří Zapletal, chvástavého Porthose Filip Richtermoc a fešáckého Aramise Jan Sklenář. Benjamínka a větroplacha D'Artagnana hraje Matěj Anděl. Před diváky defiluje řada dalších slavných románových postav, včetně Constance, Mylady, královny Anny, krále Ludvíka, kardinála Richelieu nebo Rocheforta, ale i figury zcela nové.

Scénu navrhl Martin Chocholoušek, kostýmy Simona Rybáková, hudbu složil Darek Král, písňový text napsal Tomáš Belko a ústřední árii nazpívala Dagmar Pecková. V inscenaci budou spolu s herci vystupují také profesionální šermíři.

Tři mušketýři jsou poslední premiérou divadla letošního roku. Na celou sezonu jich připravilo sedm, jako první uvedlo v polovině října hru Františka Langera z roku 1925 Periférie v režii Davida Šiktance. Poslední má být 21. května dosud neuvedená hra Davida Drábka nazvaná Unisex.