"Lubomír Lipský patřil k gentlemanům staré školy, kteří ctí povinnost, drží slovo a zůstávají věrni svým láskám. Jednou z jeho největších lásek bylo divadlo," uvedl v projevu ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc. S Lipským podle něj odešel i velký kus Divadla ABC. Při smutečním ceremoniálu, který začal krátce před polednem, se vystřídala v čestné stráži u rakve téměř čtyřicítka herců.

U rakve na katafalku byly věnce od rodiny zesnulého, od Městských divadel pražských, Herecké asociace, Senátu, Státního fondu kinematografie, Divadla Na Jezerce, ministerstva kultury nebo úřadu vlády. Nechyběl věnec od města Pelhřimova, kde se Lipský narodil.

Naposledy se rozloučit s kolegou přišli herci Luba Skořepová, Ladislav Trojan a jeho syn Ivan, Otakar Brousek, Valérie Zawadská i principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský s manželkou Miluší Šplechtovou, ale také malířka Iva Hüttnerová a předseda Senátu Milan Štěch.

Pro prezidenta Herecké asociace Jiřího Hromadu byl Lipský inspirátorem nespoutané energie a herecké invence. V projevu připomněl, že Lipský spoluzakládal Hereckou asociaci, kterou nikdy neopustil a byl jejím členem "do posledního dechu".

Brousek zavzpomínal před novináři na Lipského jako na rošťáka, který se těšil vždy na jeviště. Zawadská měla prý to štěstí, že vedle Lipského mohla stát na prknech, která znamenají svět. "Je vždy těžké vzpomínat na člověka, kterého si nesmírně vážíte a který byl a najednou není," řekla s lítostí. Herec Ivan Trojan dodal, že Lipský bude svým nezaměnitelným humorem divadelní scéně chybět. Trojanův otec Ladislav, který se s Lipským znal 50 let, v krátké smuteční řeči uvedl, že bylo štěstí s ním pracovat. "Sbohem můj milovaný Mirečku," loučil se.

V sále zazněla píseň Ezop a brabenec od Voskovce a Wericha nebo Šlitrova Krajina posedlá tmou a závěrem v podání herců píseň My Lord z Kaplana. Přítomní na Lipského zavzpomínali i díky záznamu z jeho vtipné rozmluvy o herectví s Miroslavem Horníčkem a Lipského nezapomenutelné děkovné řeči po předání prestižní ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Hrušínský, který se svou ženou držel i čestnou stráž, hrál s Lipským 15 let v Divadle ABC a od roku 2005 do letoška v Divadle Na Jezerce. "Nikdy nedal najevo, že ho něco trápí. Myslím, že svých starostí a svého trápení měl v životě hodně, že se mu rány osudu nevyhýbaly," dodal Hrušínský.

Lipský ztvárnil více než 200 divadelních rolí a asi stovku filmových. Často se objevoval také v televizi. Mezi jeho nejznámější snímky patří například Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové, Saturnin. Skvělý byl i v ženských rolích. V paměti diváků asi navždy zůstane Lipského divadelní kreace v komedii Charleyova teta.

Za své umění byl oceněn také Cenou Františka Filipovského za dabing. V roce 2013 od prezidenta Miloše Zemana převzal Medaili za zásluhy.