"Pavel Kosek po celý svůj život zůstal věrný svému domovu a kraji, ve kterém žil. Fotografoval své město a svůj kraj. Z mnohých proudů moderní fotografie podlehl v raném tvůrčím období svodům poválečné české abstrakce - informelu. Vedle abstraktní fotografie věnoval v počátečním období významnou část své tvorby figurálním studiím aktů," uvedla kurátorka výstavy Petra Kosková Hammid.

Kosek (1944 až 2014) se narodil ve Zlíně, v letech 1965 až 1974 studoval uměleckou fotografii na pražské FAMU. Poté působil jako fotograf ve zlínském muzeu, od roku 1974 byl uměleckým fotografem na volné noze. "V 60. letech byla jeho tvorba ovlivněna soudobými moderními směry výtvarného umění, zejména informelem. Později navazuje na tvorbu významných českých fotografů Karla Plicky a Josefa Sudka, s nimiž se osobně znal," podotkla Martykánová. Kosek pracoval také pro firmy Škoda, Fatra či OP Prostějov, stál u zrodu ateliéru reklamní fotografie zlínské univerzity.

Výstava na zámku potrvá do 25. září, v ten den se uskuteční komentovaná prohlídka. Ve foyer zlínského divadla jsou vystaveny také fotografovy snímky s názvem Příroda - město - člověk, v evangelickém kostele se představí soubor s názvem Cesty.