"Návštěvníci se letos mohou těšit na více než sto účinkujících, špičkové pěvce, živý orchestr, exotické kostýmy, ale také třeba na akrobaty z Afriky," uvedla Pavla Filipová z pořadatelské agentury ArtTriton. Dodala, že po předchozích zkušenostech s rozmary počasí se letošní šestý ročník odehraje pod zastřešeným hledištěm.

Další představení se uskuteční 21. srpna v ostravské Dolní oblasti Vítkovice, následuje pražská Letná 27. srpna a Klasiku pod hvězdami zakončí dvě inscenace 4. a 5. září na zámku Lednice. Aida je nastudována v italském originále a nebude chybět titulkovací zařízení v českém jazyce. Režie se ujal operní režisér Tomáš Pilař.

V hlavních rolích se objeví Luisa Albrechtová jako Aida a Nikolaj Višnjakov v roli Radama. Sopranistka Albrechtová se za roli Aidy dostala do širší nominace na cenu Thálie. O hudební složku se postará orchestr složený z profesionálních hráčů. Na Sychrově a v Praze do orchestřiště usednou členové Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou dirigenta Norberta Baxy, v Ostravě a Lednici pak pěvce doprovodí členové orchestru Národního divadla Brno - v Ostravě v čele s Norbertem Baxou, v Lednici pak pod vedením Jiřího Štrunce.

Během pěti předchozích ročníků Klasiky pod hvězdami mělo více než 50.000 diváků mělo možnost zhlédnout operní kusy Rusalka, Nabucco, Carmen a La traviata.

Jeden ze svých nejúspěšnějších operních opusů Aida zkomponoval Giuseppe Verdi na objednávku káhirské opery. Autorem libreta je Antonio Ghislanzoni, který zpracoval námět od egyptologa Augusta Marietta. První protagonistkou titulní role se měla stát česká sopranistka Tereza Stolzová, která však kvůli prusko-francouzské válce nemohla na premiéru do Egypta odcestovat. Více informací o festivalu je k dispozici na www.klasikapodhvezdami.cz.