Desítky tisíc Korejců, Číňanů a válečných vězňů bylo nuceno pracovat v desítkách továren, dolů a dalších průmyslových závodů v době, kdy většina Japonců byla odvedena do armády, a v zemi tak byl nedostatek pracovních sil. Počet lidí, kteří přežili toto období, se snižuje a ti, kdo přežili hladovění a další útrapy, včetně týrání, se stále dožadují odškodnění, nebo alespoň omluvy.

Až do nedávné doby měl Soul námitky proti zápisu těchto míst na seznam světového dědictví, dokud nebude formálně uznáno postavení korejských vězňů, kteří zde museli během války pracovat. Obě země po několika týdnech sporů nakonec dospěly ke kompromisu, který však problém ještě plně nevyřešil. Japonsko přislíbilo, že podnikne kroky, aby informovalo o tom, že v těchto místech muselo pracovat množství nuceně nasazených, což Jižní Korea uvítala.

Mezi tato místa patří třeba ostrov Hašima, známý také jako Gunkandžima, u jihozápadního pobřeží Japonska, kde byl uhelný důl, ocelárna Jawata a další doly, závody a továrny na stavbu lodí.

Čína se však domnívá, že Japonsko stále neposkytlo dostatečné informace o využívání nuceně nasazených. Čínská velvyslankyně u UNESCO Čang Siou-čchin vyzvala Japonsko, aby zajistilo, že bude připomenuto utrpení každého z nuceně nasazených, napsala agentura AP.