Přehlídka se uskuteční 5. června od 14:00 v budově Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Je také součástí zasedání Evropské festivalové asociace, které se účastní stovka zástupců významných mezinárodních festivalů sdružených v této asociaci.

Na přehlídce vystoupí nejmladší úspěšná generace českých interpretů. Odborníci vybrali jedenáct instrumentalistů a osm pěvců. "Chceme využít této příležitosti mezinárodního setkání odborníků a pořadatelů k prezentaci našich umělců a napomoci tak v jejich uplatnění v konkurenčně náročném mezinárodním prostředí," uvedl Bohuš.

Mladé instrumentalisty a pěvce doprovodí vynikající ostravští klavíristé a pedagogové Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Michal Bárta a Jiří Janík. Sekce instrumentalistů se uskuteční v sále Leoše Janáčka, pěvecká sekce v malém koncertním sále Bohuslava Martinů.

Jubilejní 40. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj zahájila v neděli Janáčkova Sinfonietta v provedení Janáčkovy filharmonie Ostrava. Do 8. června v Ostravě a dalších sedmi městech zazní ještě 20 koncertů, z nichž řada už je stejně jako nedělní zahajovací koncert vyprodána. Festival hostí Opava, Kravaře, Ludgeřovice, Havířov, Hradec nad Moravicí, Hlučín a Krnov.

Poprvé na festivalu vystoupí například klavíristé Paul Lewis, Rafal Blechacz a Jonas Vitaud, barytonista Adam Plachetka a varhaník Petr Rajnoha. Mezi dalšími výraznými osobnostmi Janáčkova máje budou houslista Ivan Ženatý a violoncellista Jiří Bárta. Podrobnější informace a program festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.janackuvmaj.cz.