Komplex tří hal pro skladování a výrobu matrací firmy BPP shořel předloni v polovině září, hasičům se podařila uchránit administrativní budovu. Podle prvotních odhadů oheň způsobil škodu 30 milionů korun, později ji vyšetřovatelé zvýšili na 127,5 milionu.

Příčina požáru známa nebyla, prověřovala ji i policie, která si nechala zpracovat odborné posudky. Nyní případ odložila. "Na základě znaleckých posudků se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní řízení," uvedla Hrůzová.

Vyšetřování už mohli uzavřít i hasiči, příčinu vzniku požáru ponechali ve verzích. Šlo buď o úmysl, nebo o technickou závadu na elektroinstalaci.

Firma obnovila výrobu loni v květnu, tehdy si kvůli tomu pronajala halu v ulici Tuřanka ve Slatině. V Černovicích, kde haly shořely, měl původně stát závod nový. Od tohoto záměru ale vedení společnosti upustilo.

Společnost před požárem zaměstnávala asi 45 lidí, nikoho z nich nemusela propustit. U požáru tehdy zasahovalo asi 80 hasičů, tři z nich se zranili. Nikoho evakuovat nemuseli, protože v továrně při nočním požáru nebyli lidé.

Firma BPP se zaměřuje na výrobu polotovarů pro čalouněný nábytek. Těžištěm její činnosti je především zpracování blokových polyuretanových pěn.