Podle květnového nepravomocného rozsudku Okresního soudu pro Brno-venkov měl čtyřiadvacetiletý Štýbl vyplatit nejbližším pozůstalým také asi 3,7 milionu korun jako odškodnění. Ti ale u odvolacího řízení požadují vyšší částky. Obžalovanému hrozilo za mřížemi až deset let.

Štýbl se dnes u soudu nevyjádřil. Už dříve se ale omluvil a chybu uznal. "Raději bych tam ležel já místo mrtvých dětí," řekl u hlavního líčení u okresního soudu.

Obhájkyně pro něj dnes požadovala mírnější trest. Uvedla, že jednací síň je naplněna neštěstím a nemá smysl ho ještě prohlubovat tím, že obžalovaný skončí v přímém výkonu trestu.

Státní zástupkyně Jaromíra Vejchodská uvedla, že styl jízdy obžalovaného byl hrubým porušením pravidel silničního provozu, když se nepřesvědčil, jestli po hlavní silnici nejedou vozy. "Ve vteřině je zničena mladá rodina, tři životy tam vyhasly a otec té rodiny měl velmi těžká zranění, takže i z pohledu generální prevence se mi ten trest jeví jako přiměřeně přísný. Souhlasím s tím, že mu byl uložen nepodmíněný trest," řekla žalobkyně.

Nehoda se stala loni v červenci. Štýbl vjel s dodávkou do křižovatky, aniž dal přednost osobnímu vozu. Na místě zemřela devětadvacetiletá žena a tříleté dítě. Sedmatřicetiletý otec skončil v nemocnici stejně jako řidič dodávky. Druhé, šestileté dítě zemřelo při převozu do nemocnice. V Jihomoravském kraji šlo o jednu z nejtragičtějších nehod léta.