Z věznice utekl v první polovině října čtyřiatřicetiletý David Vácha, zásahová jednotka ho zadržela o deset dní později v Českých Budějovicích. Vzhledem k tomu, že GIBS neshledala, že šlo ze strany příslušníků vězeňské služby o trestný čin, věc předala k dalšímu možnému opatření přímo vězeňské službě. Mluvčí služby Petra Kučerová už dříve uvedla, že kázeňské řízení se mělo týkat tří příslušníků, kteří byli po dobu šetření GIBS postaveni mimo službu. Celé řízení bylo v pravomoci ředitele věznice.

"Dotčeným příslušníkům jsem uložil v rámci své pravomoci kázeňské tresty. K výši trestu nebo k tomu, o jaký druh trestu se jedná, se vyjadřovat nebudu," uvedl Havránek.

Ředitel může dotyčným podle závažnosti provinění například uložit pokutu, dát jim písemné napomenutí či přechodně snížit plat.

Vácha si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost a nedovolené ozbrojování. Říjnový útěk z břeclavské věznice nebyl jeho prvním. Zhruba o čtvrt roku dříve uprchl vězeň i z věznice Bytíz na Příbramsku. Tehdy ho po pár dnech zadržela rovněž jihočeská policie, objevila jej v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku.