Mladík s izraelským a americkým občanstvím byl zatčen v březnu v Aškelonu na jihu země. Jeho rodiče tvrdí, že trpí těžkou formou autismu a mozkovým nádorem, který ovlivňuje jeho chování. "Není si vědom toho, co dělá," řekla novinářům jeho matka.

Mladý muž je podle izraelské prokuratury autorem falešných bombových poplachů a hrozeb střelbou vůči 2000 různým institucím, včetně škol, nákupních středisek, policejních stanic, aerolinek a letišť v Severní Americe, Británii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Dánsku.

Mladíkovy údajné činy si vynutily evakuaci mnoha židovských komunitních center, včetně zařízení pro nejmenší děti. Incidenty odsoudil v únoru americký prezident Donald Trump, který si předtím vysloužil kritiku židovských organizací za nedostatečnou reakci své administrativy.

Podezřelý podle prokuratury umístil svůj ceník na takzvaný darknet, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu využívaná mimo jiné k nelegálním obchodům. Za pohrůžku masakrem ve škole si například účtoval 80 dolarů (2000 Kč) a za bombovou hrozbu leteckým společnostem 500 dolarů (12.350 Kč). Své zákazníky dokonce vyzýval, aby ho kontaktovali, pokud mají speciální přání týkající se cílů, a nabízel "řešení na míru". Celkem za to inkasoval ekvivalent 240.000 dolarů ve virtuální měně bitcoin.

V Izraeli hrozí mladíkovi až deset let vězení. Obvinění bylo proti němu v pátek vzneseno i v USA. Zdroj z izraelské justice agentuře Reuters řekl, že Izrael dosud neobdržel žádost ze Spojených států o mladíkovo vydání.