Žalobce se na krajský soud obrátil poté, co trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání okresní soud na podzim zastavil. "Jeho stížnost krajský soud zamítl s tím, že výrok o zastavení trestního stíhání obviněného Vladislava Jaroška má plnou oporu v zákonných podmínkách, když uvedený skutek popsaný v návrhu na potrestání není trestným činem a není důvod k postoupení věci," uvedl mluvčí krajského soudu Renda.

Krajský soud se podle něj ztotožnil se závěry okresního soudu, který v jednání obviněného neshledal neoprávněné bránění nástupu výkonu trestu a to především s ohledem na jeho zdravotní stav. Soud přitom přihlédl i k tomu, že obviněnému byl výkon trestu již dvakrát právě z důvodu zdravotního stavu přerušen, doplnil Renda. "Navíc obviněný ani nebyl opětovně vyzván k nástupu výkonu zbytku trestu odnětí svobody," dodal mluvčí soudu.

Jarošek měl nastoupit do vězení na začátku loňského června, kdy mu skončila lhůta pro přerušení výkonu trestu. Protože se tak nestalo, vydal brněnský krajský soud 20. června příkaz k nastoupení do výkonu trestu. Policie jej poté 19. července v olomoucké nemocnici zatkla, za dveřmi jeho pokoje se policisté střídali ve střežení zhruba šest týdnů. Podnikatel následně znovu požádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů. Brněnský krajský soud mu trest na základě stanoviska vězeňské lékařské komise znovu přerušil od 7. září na šest měsíců, uvedla mluvčí soudu.

Podnikatel byl odsouzen za daňový podvod k šestiletému trestu v roce 2012. Podle Českého rozhlasu vyrobila Jaroškova firma v roce 2003 téměř 500.000 litrů denaturovaného lihu. Denaturační proces však podle soudu nebyl úspěšný, společnost líh neznehodnotila a nezaplatila z něj spotřební daň, i když z něj vyráběla nemrznoucí směs. Lihovarník a podnikatel podle verdiktu způsobil škodu 70 milionů korun.