"Tato strana udělala z xenofobie cosi přijatelného pro naši společnost," řekl Münch o AfD. Podle něj ostré vystupování strany proti uprchlíkům vytváří živnou půdu pro příznivce krajní pravice, kteří tak mají dojem, že jejich počínání je v pořádku.

"Mnoho štváčů na internetu získalo pocit, že se pohybují se svým světonázorem uvnitř společenského rámce. To jim usnadňuje vystupovat na síti radikálně. A to je nebezpečné," uvedl Münch.

Podle údajů BKA spáchali letos příznivci krajní pravice 705 útoků na ubytovny pro uprchlíky, za celý loňský rok jich přitom bylo zhruba tisíc. "Obáváme se, že počet útoků na ubytovny pro uprchlíky bude v roce 2016 podobný loňské bilanci, možná ji dokonce překročí," řekl Münch.

Stejně jako loni byla převážná část útoků nenásilné povahy, zejména šlo o vulgární pokřiky na ubytované nebo o kreslení nacistických symbolů a psaní hanlivých nápisů. Přesto letos policisté zaznamenali 124 násilných trestných činů proti ubytovnám, z toho 57 žhářských útoků.

AfD vznikla jako strana, která z hospodářských důvodů kritizovala projekt společné evropské měny. Po evropských volbách v roce 2014 v ní ale začalo sílit křídlo, které se nevymezovalo proti euru, ale proti imigraci do Německa. Strana zaznamenala výrazný vzestup díky loňskému vrcholu migrační krize a podle posledních průzkumů by v neděli mohla skončit druhá ve volbách do zemského sněmu v Meklenbursku-Předním Pomořansku.