"Vězni získají mnoho praktických zkušeností a mohou se tomuto zajímavému koníčku věnovat i po skončení výkonu trestu. Ten, kdo byl vnímán jako flink, opilec či zloděj, dostává nástroj, jak se zařadit zpět do společnosti," řekl náměstek ministra spravedlnosti pro trestní politiku Vladimír Zimmel. Podle něj jsou Jiřice příkladem toho, že se dá české vězeňství měnit k lepšímu.

Ředitel věznice Marian Prokeš uvedl, že sedm včelstev darovali instituci tamní zaměstnanci. "Předpokládáme, že ještě letos budeme stáčet první med a v příštím roce se připravíme na obchodování s včelími produkty na trhu," dodal.

Podle Vězenské služby má projekt výchovný, vzdělávací, terapeutický i pracovní význam. Vězni, kteří o včelaření projeví zájem, budou trávit smysluplně svůj volný čas v ročním kurzu, po kterém získají certifikát. Věznice výhledově očekávají i zisk z prodeje medu či vosku, ten však není hlavním cílem.

Úly, které si odsouzení vyrobili sami, stojí na oploceném pozemku přilehlém k věznici. Ještě letos v březnu tu byl zpustlý sad, jenž skupina vězňů obnovila. Odstranila náletové dřeviny a vykácela přestárlé stromy. Na místě je nyní 145 ovocných stromků, rybízové keře a zeleninový záhon, kde poroste mimo jiné i krmná řepa pro daňky, které věznice plánuje od podzimu chovat. Nedaleko vězni vybudovali i okrasnou zahradu s dětským hřištěm. Tam se budou s odsouzenými setkávat jejich příbuzní při návštěvách věznice.

"Zpočátku si každej říkal, do čeho nás to zase nutěj. Ale postupně se lidi na práci hlásili. Je to úžasný, člověk na chvíli vypadne z toho baráku, je na čerstvym vzduchu a má jiné myšlenky. Je to taková psychoterapie," popsal svůj pohled na zušlechťování pozemků dvaačtyřicetiletý vězeň Josef, který za mřížemi jinak nepracuje.

Bezprostřední inspirací pro vězeňské včelaření bylo Norsko, kde tvoří chov včel úspěšnou součást resocializačních programů. Zkušenosti s včelařstvím mají i věznice v Itálii, Velké Británii, na Novém Zélandu nebo v USA. Podle zahraničních ohlasů má včelaření pozitivní vliv na psychiku vězňů, vede k respektování zákonitostí práce se včelstvem a snižuje vnitřní agresi.