Podle prokuratury je zápisník, který Holmes zaslal těsně před útokem psychiatričce, důkazem, že byl v době spáchání činu příčetný. Útočník studoval rok neurologii a studia ukončil za nejasných okolností tři dny po ročníkové zkoušce. Problémy, které ho k tomu vedly, by prý neměly být považovány za důvod jeho násilných činů, napsal v notesu. "Příčinou je můj stav mysli za posledních 15 let," dodal.

Holmes prý odmítal vyřešit svou posedlost použitím biologických zbraní či spácháním sériových vražd. Namísto toho se rozhodl pro masovou vraždu. Zvažoval prý zaútočit na letiště, ale nechtěl, aby si ho spletli s teroristou, popisoval rovněž v notesu.

Střelbu při premiéře filmu o Batmanovi nepřežilo 12 lidí a dalších 70 utrpělo zranění. Prokuratura žádá trest smrti, podle obhajoby je ale mladý muž duševně nemocný a patří do léčebny. Holmes čin nepopírá, tvrdí ale, že při něm byl nepříčetný, a proto se necítí vinen.

Holmes podle obžaloby vyšel asi dvacet minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.