Insolvenční správci mohou od loňského léta působit nejen ve svém sídle, ale i v provozovnách. "Přestože bylo původním cílem pomoci dlužníkům se efektivně oddlužit, uspořit náklady obou stran a také rovnoměrně rozložit počet insolvenčních správců v tom kterém obvodu podle požadavku trhu, stal se přesný opak," tvrdí ministr Robert Pelikán (za ANO).

Velcí správci začali zřizovat provozovny, aby se dostali k většímu množství insolvenčních řízení. To se jim podařilo: podle ministerstva jsou v počtu přidělovaných případů jednotlivým správcům extrémní rozdíly a není neobvyklé, že správce s malým počtem provozoven nedostane přidělen žádný nový případ až po dobu dvou měsíců.

Dosud bylo zřízeno přes 3000 provozoven, přičemž na některé insolvenční správce jich připadá více než 60. Současně podle Pelikána došlo ke snížení kvality výkonu činnosti insolvenčních správců. "Podle našich informací nebylo výjimkou, kdy se dlužník se správcem setkal až u soudu deset minut před jednáním. Provozovna insolvenčního správce v herně či opuštěné chatě také příliš věrohodně nevypadá," doplnil ministr.