Představenstvo podle mluvčího řešilo zastoupení ve firmách, ve kterých ČD drží 100procentní podíl. Navazuje tak na změny ve vedení mateřské společnosti, odkud byli odvolání vedle Krtka také Martin Bělčík a Ludvík Urban, kteří dnes kvůli tomu skončili v dozorčí radě ČD-Informační systémy.

V dalších dceřiných firmách, ve kterých se ČD o vlastnictví dělí s dalšími subjekty, budou změny pravděpodobně pokračovat v následujících týdnech po projednání s dalšími spoluvlastníky. To se týká například i společnosti ČD-Telematika, kde je členem dozorčí rady mimo jiné i Krtek.

Vedení ČD zároveň vyměnilo vedení Výzkumného ústavu Železničního (VUZ), z jehož představenstva byl odvolán předseda František Bureš a Antonín Blažek. Nahradí je Martin Bělčík, který se stal předsedou představenstva firmy, a Ondřej Fanta. V představenstvu firmy zůstal ještě Miloš Klofanda. Bělčík kvůli nové funkci skončil v dozorčí radě podniku.

Představenstvo ČD dnes také zrušilo posty dvou ředitelů odborů. "Smyslem těchto úprav je snížení režijních nákladů a úprava struktury tak, aby vytvářela přirozený rámec pro efektivní fungování vnitřních procesů," uvedl Joklík.

Představenstvo ČD v současnosti vede Miroslav Kupec, který měl ve vedení dosud na starosti správu majetku a servis železniční techniky. Místopředsedou byl minulý týden dočasně jmenován dosavadní ředitel odboru koncepce a rozvoje dopravy Radek Dvořák. Třetím členem zodpovědným za úsek osobní dopravy je Michal Štěpán.