Peking tímto krokem reagoval na stížnost výrobce nerezové oceli Shanxi Taigang Stainless Steel, kterou podpořily také další čtyři čínské státní ocelárny, podle kterých prudce klesly ceny některých produktů kvůli levnému dovozu. Shanxi Taigang se na celkové produkci nerezové oceli v Číně podílí 25 až 30 procenty, napsala agentura Reuters.

Vyšetřování se týká ingotů a za tepla válcovaných plechů a plátů. Čína v loňském roce dovezla ze zahraničí 703.000 tun těchto produktů, což je téměř trojnásobek oproti předchozímu roku. Zhruba 98 procent tohoto importu pocházelo ze zemí, které jsou terčem vyšetřování. Prudký nárůst dovozu podle stížnosti způsobil reálnou újmu čínskému trhu.

Čína se na celosvětové výrobě a spotřebě nerezové oceli podílí zhruba polovinou. Tato ocel se používá na ochranu před korozí v budovách, dopravě i obalovém průmyslu.

Stížnost se zaměřuje na osm zahraničních producentů, ale také na zahraniční divize čínských soukromých oceláren a 19 obchodníků, kteří produkty dovážejí. Na seznamu je mimo jiné indonéská divize jednoho z největších světových producentů, čínské firmy Tsingshan Stainless Steel. Některé čínské soukromé společnosti v posledních letech otevřely nebo začaly stavět ocelárny v Indonésii. Lákají je tam obrovské zdroje niklu a nižší výrobní náklady. Velká část zdejší výroby se pak dováží do Číny.

Podle stížnosti měla loni Indonésie na celkovém dovozu nerezové oceli do Číny dvoutřetinový podíl. V roce 2016 to bylo pět procent a v roce 2015 nula. V prvním čtvrtletí pak byl podíl Indonésie na celkovém dovozu 86 procent. Dovozní ceny produktů z nerezové oceli klesly loni o 23 procent na 1867 dolarů za tunu.

Konzultant analytické společnosti CRU Peter Peng uvedl, že vyšetřování je vyvoláno průmyslovým sporem mezi státními podniky a rychle rostoucími soukromými ocelárnami.

Z evropských firem se vyšetřování zaměřilo na španělský Acerinox, finskou Outokumpu Oyj a lucemburskou firmu Aperam. "Jsme zcela překvapeni touto akcí a budeme pečlivě analyzovat situaci," řekl ředitel oddělení pro speciální ocel evropské odvětvové asociace Eurofer Matteo Rigamonti. Upozornil, že Evropa loni vyvezla do Číny pouze 22.000 tun nerezových ingotů a za tepla válcovaných plechů a plátů. Od roku 2014 se tento vývoz snížil o 50 procent a na celkovém dovozu do Číny má pouze nepatrný podíl.