Euro, které v pátek spadlo na nejnižší úroveň za více než půl roku a po dnešním zahájení obchodování na evropských trzích přidávalo asi půl procenta, vykazovalo ve večerních hodinách vůči dolaru pokles o zhruba 0,2 procenta na 1,1625 USD.

Počáteční zájem o italské akcie a dluhopisy byl reakcí na kroky italského prezidenta Sergia Mattarelly, který v neděli odmítl přistoupit na návrh, aby byl ministrem financí v nové italské vládě euroskeptik Paolo Savona. Podle prezidenta hrozilo, že Savona by se snažil dostat Itálii z eurozóny.

Ačkoliv designovaný premiér Giuseppe Conte už v neděli oznámil, že se vzdává snah o sestavení vlády, pozitivní dopad jeho rozhodnutí na finanční trhy dlouho nevydržel. Trh se začal obávat, že pokud budou vyhlášeny předčasné volby, může se situace ještě zhoršit, protože voliči mohou být ještě radikálnější.

"Domnívám se, že trh to nejprve interpretoval jako dobrou zprávu, ale nyní zvažuje, co se stane v případě předčasných voleb," uvedl analytik Andy Cossor ze společnosti DZ Bank.

Prezident dnes pověřil sestavením vlády Carla Cottarelliho, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu (MMF).

Výnosy u desetiletých italských dluhopisů, které se pohybují obráceně k cenám, se vyšplhaly až na 2,67 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za tři a půl roku. Výnosy u německých dluhopisů, které jsou považovány za bezpečnou investici v období nejistoty, naopak sestoupily na pětiměsíční minimum 0,35 procenta, napsala agentura Reuters.

Dolů dnes po počátečním růstu zamířil také index španělských akcií IBEX 35. Obchodování uzavřel se ztrátou 0,6 procenta na 9764,40 bodu. Španělští socialisté minulý týden podali v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě předsedy Lidové strany Mariana Rajoye. Učinili tak v reakci na verdikt soudu v korupční kauze řady bývalých funkcionářů jeho strany.

Výnosy u desetiletých dluhopisů španělské vlády vystoupily až na 1,537 procenta, nejvýše od začátku března. "Politický chaos uvrhl trh s evropskými vládními dluhopisy do krizového režimu, protože k nejistotě přicházející z Itálie se přidávají obavy z předčasných voleb ve Španělsku," uvedli analytici ze společnosti ING.