Vedení podniku uzavřelo v minulosti s odbory dodatek kolektivní smlouvy, podle kterého se mělo řídit zvyšování mezd do roku 2020. Loni na podzim odboráři zažádali o znovuotevření smlouvy. Nyní tak byla jednání opět zahájena.

"Jsme v kolektivním jednání a v tuto chvíli jsme dali nabídku na navýšení v rámci dodatku číslo dva (ke kolektivní smlouvě). V paušálu je to navýšení o další tři procenta. To znamená, že s dodatkem číslo jedna, s inflací a dodatkem číslo dvě bychom se chtěli do budoucna dostat na míru sedm, osm procent navýšení," řekl Gillar.

Jednání se podle Gillara týká dvou rovin, a to výkonnostních a věrnostních odměn. "Výkonnostní složku řešíme, abychom mohli navýšit mzdy řidičům," řekl. Věrnostní příplatky ke mzdě mají zase motivovat zaměstnance, kteří zamýšlejí opustit DPP. Výše příplatku by se odvíjela od počtu odsloužených let.

O kolik se konkrétně mzdy zvýší, bude záležet na výsledku jednání. Podle Gillara lze ale předpokládat, že personální náklady letos vzrostou o 100 milionů a v příštím roce o dalších 250 milionů. Kde podnik peníze vezme, bude záležet na jednání s hlavním městem jako vlastníkem. Pokud Praha DPP peníze nepřidá, bude je muset podle Gillara podnik najít v rámci vnitřních úspor.

DPP je největší městskou společností a jejím vlastníkem je hlavní město. Na chod podniku dává peníze Praha. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun.

Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loni meziročně vzrostla o osm procent na 31.646 korun.