"Všechna přesná čísla budeme schopní vyhodnotit až následně, ale i dle náznaků od obchodníků se očekávají úspěšnější Vánoce než vloni. Předpokládáme však ještě ten největší nával teď v posledním týdnu, kdy už e-shopy nebudou schopny doručit zásilky do Vánoc," uvedl na dotaz ČTK ředitel Avion Shopping Parku Brno Petr Navrátil.

V Nákupním centru Královo Pole byla dopoledne volná asi polovina krytého parkoviště. Podobně jako v jiné víkendové dny se dalo zastavit také u Obchodního a zábavního centra Olympia, jehož parkoviště pojme asi 4000 aut. V některých obchodech s módou v Olympii už začaly výprodeje zimního zboží.

Napilno mají lidé, kteří v obchodních centrech balí zájemcům dárky. Podle Nikoly Holešanské z agentury Hypnosis, která zajišťuje balicí službu pro zákazníky Avion Shopping Parku, si nechávají s dárky pomoci muži i ženy. Muži proto, že jim to s papírem a stužkami moc nejde, ženy zase chtějí ušetřit čas.

Nejmenším dárkem, který si nechal někdo zabalit, byly náušnice. Letošním největším dárkem je zatím multifunkční hrací stůl. "Předloni jsme balili obrovskou televizi, na kterou bylo třeba slepit osm archů balícího papíru. Asi nejvtipnější, co jsme balili, byl ananas," popsala Holešanská.

I ve vánočním shonu ji dokážou někteří lidé překvapit - donesou třeba nějakou sladkost "na nervy". "Vzpomínám i na to, když si jeden pán nechal zabalit víc dárků. Pak jsem mu je dávala zabalené a on mi jeden z nich vrátil zpět s tím, že je to pozornost pro mě. To bylo velice milé," uvedla Holešanská.

Davy lidí po celý víkend proudí centrem Brna, kam za vánoční atmosférou přijíždějí také turisté. Stánky jsou na náměstí Svobody, Zelném trhu, Dominikánském náměstí i Moravském náměstí, kde poutá pozornost také kluziště pod širým nebem. V sobotu večer byla Masarykova třída mezi hlavním nádražím a centrálním náměstím Svobody plná lidí, mnoho obchodů mělo otevřeno do pozdních hodin.

Vánoční trhy dnes končí na výstavišti. Od minulého týdne tam téměř 400 prodejců nabízelo módu, hračky, dekorace, vybavení domácnosti či kosmetiku.