Kazachstán je pro Česko podle náměstka ministra průmyslu Jiřího Koliby jedním ze strategických obchodních partnerů. Připomněl, že vzájemná obchodní výměna se v posledním letech propadala. "V roce 2017 za první až devátý měsíc ale vzájemná obchodní výměna vzrostla o 121 procent. Český export vzrostl o 26 procent, kazašský export ale na více než dvojnásobek," dodal náměstek. Podle údajů Českého statistického úřadu dosáhl letos zatím český vývoz do země 3,8 miliardy korun.

"Prioritním zájmem ČR je energetika. I když se díváme na potřeby Kazachstánu, domnívám se, že zásadní modernizace jejich uhelné energetiky je velkým náročným úkolem," dodal Koliba.

Podle zplnomocněného velvyslance Kazachstánu v ČR Seržana Abdikerimova země prodlouží bezvízový režim pro Čechy i na příští rok, týká se to návštěv do 30 dní.

Kazachstán se nyní snaží nalákat nejen české investory na řadu investičních pobídek a snaží se v zemi vytvořit co nejpříznivější investiční klima, řekl Chairov. Letos zavedl ve spolupráci se Světovou bankou novou investiční strategii. Stát může investory, kteří v zemi investují v chemickém nebo petrochemickém průmyslu, v hutnictví, potravinářství nebo strojírenství více než 13 milionů dolarů, osvobodit od tří druhů daní - korporátní daně, majetkové daně a daně z nemovitostí na období osmi až deseti let.