Do nynějšího vývoje insolvencí ve světě promlouvá především zpomalení hospodářského růstu, pokles obchodu, cenový boj a regionální krize. "Z aktuální situace mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu patříme k zemím s největším úbytkem insolvencí, na druhou stranu také k zemím, v nichž je situace v porovnání s předkrizovým obdobím nejhorší," uvedl manažer Euler Hermes v ČR Luděk Obadal.

Dodal, že navzdory nepříznivým globálním trendům však budoucnost vidí optimisticky. Česko roste rychleji než většina ostatních evropských zemí a má jednu z nejkratších průměrných dob splatnosti pohledávek. Existuje tedy naděje, že pokles insolvencí zde bude pokračovat v nezměněném tempu, dodal.

V letech 2008 až 2009 firmy čelily důsledkům hospodářské krize. Ty, co přežily, zůstaly zranitelné vůči výkyvům makroekonomického a finančního prostředí a regionálním krizím. Loni se musely vyrovnat především se zpomalením hospodářské růstu, poklesem světového obchodu a s cenovou válkou. Vývoj insolvencí dále ovlivňují například brexit, odvolání brazilské prezidentky či propad na čínské burze.

Největší problémy mají jihoamerické země (růst insolvencí o osm procent letos a o odhadovaných 11 procent v roce 2018), Afrika (růst o deset, resp. šest procent) a asijsko-tichomořský region (o tři procenta oba roky). Severoamerický kontinent po sedmi letech pádu počtu insolvencí letos vykazuje stagnaci, v roce 2018 však hrozí růst o pět procent.

Západní Evropu charakterizuje zpomalení poklesu insolvencí z loňských sedmi procent na letošních pět procent a dvě procenta v příštím roce. Naopak střední a východní Evropa očekává dílčí zlepšení situace.

Euler Hermes je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik krátkodobých dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí 20 let.