Španělská ekonomika od konce roku 2013, kdy se vymanila z pět let trvající finanční krize, roste již 14 čtvrtletí za sebou. Růst za první čtvrtletí patřil mezi nejvyšší v Evropské unii.

Vláda současně uvedla, že prognóza by se mohla dále zlepšit, pokud se silný růst z počátku roku prodlouží i do zbývající části roku. "Toto jsou obezřetné a opatrné odhady růstu," dodal na tiskové konferenci ministr hospodářství Luis de Guindos. Do roku 2020 má pak hrubý domácí produkt růst v průměru o 2,5 procenta, což bude mít za následek vysoký pokles nezaměstnanosti a rozpočtového schodku.

Španělsko má v plánu do roku 2020 snížit deficit veřejných financí na 0,5 procenta HDP a zadluženost na 92,5 procenta HDP. Míra nezaměstnanosti má klesnout na 11,2 procenta ze současných 18,75 procenta.

Konzervativní premiér Mariano Rajoy si za svoji prioritu v roce 2011, kdy se ujal úřadu, stanovil hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Nezaměstnanost se mu podařilo snížit z 27 procent v roce 2013, země má však stále druhou nejvyšší nezaměstnanost v EU po Řecku, napsala agentura Reuters.