Vedení Královéhradeckého kraje označilo odboráři zvolenou formu protestu za velmi nešťastnou. Připomnělo, že kraj k věci doplacení nárůstu mezd řidičů přistoupil vstřícně. "Pevně věřím, že jednotliví dopravci dostojí svým závazkům stejně jako Královéhradecký kraj a dostatečně vše svým zaměstnancům vysvětlí," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Nynější situace je podle něj výsledkem velmi nešťastného vládního nařízení o stanovení růstu mezd řidičů.

Odbory v hradeckém kraji se podle Kuchynky do celorepublikové stávky zapojí především ze solidarity s odboráři v ostatních krajích. "Není to jen o tom, že nám někdo vychází vstříc," řekl Kuchynka. Odbory nyní budou podle něj připravovat podpisové archy, kde se jednotliví řidiči vyjádří, zda se ke stávce přihlásí.

Hradecký kraj se s dopravci na úhradě zvýšených nákladů na mzdy řidičů již dohodl a letos jim na to pošle zhruba 50 milionů korun. Zatím kraj poskytl dopravcům zálohu. Kromě padesátimilionové dotace vyplývající z nařízení vlády kraj již od 1. ledna v rámci smluv a stanovené indexace objemu mezd zvýšil platby dopravcům asi o 7,5 milionu korun. O tomto zvýšení kraj rozhodl již loni. Autobusovou dopravu v hradeckém kraji zajišťuje 12 dopravců.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o navýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali.