"Sazka respektuje rozhodnutí ministerstva udělit licenci k provozování internetových her společnosti PokerStars. Předpokládali jsme, že licence získají ve stejnou chvíli i dosud legální a tradiční firmy na českém trhu, jakou Sazka s šedesátiletou tradicí rozhodně je," uvedl Friedmann.

Nový zákon o hazardu mimo jiné povoluje provozování internetových her společnostem se sídlem v zahraničí, které provozovaly stránky v češtině už v minulých letech. V Česku však dosud neplatily loterní daň. Firma, která si chce požádat o licenci, musí však nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona, a teprve pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí podle zákona o praní špinavých peněz fyzicky zaregistrovat. Buď na pobočkách CzechPointu, nebo u notáře. Další možností je registrace na pobočce v případě, že by si ji firma v Česku otevřela.

Nově smějí podle zákona provozovat na internetu některé hry také tuzemské firmy. Jedná se například o ruletu nebo poker. V případě Sazky například také o Sportku. "Vzhledem k tomu, že od začátku tohoto roku stále čekáme na udělení licence pro zavedené hry, jakými jsou Sportka, Šťastných 10 nebo Eurojackpot, předpokládáme, že získáme povolení k provozování loterních her na internetu v nejbližších dnech," doplnil Friedmann.

Mluvčí MF Filip Běhal uvedl, že ministerstvo je připraveno bezodkladně udělit licenci všem žadatelům, kteří splní všechny zákonné náležitosti. Žadatelům včetně Sazky podle něj MF poskytuje maximální možnou součinnost v podobě průběžných konzultací, jak splnit požadavky zákona o hazardních hrách. "Vyjma jednoho případu, kdy byla licence udělena, však žádná z dosavadních žádostí dosud nesplňuje všechny podmínky, které zákon vyžaduje. A MF tudíž nemůže licence udělit, nechce-li jej porušit," dodal Běhal.