Přestože vývoj v první polovině roku byl na domácím trhu velmi špatný a index PX oslabil o téměř 15 procent, především dík silné říjnové výkonnosti se podařilo propady z velké části umazat. Při zohlednění vyplacených dividend se domácí akcie nacházejí ve statistice od začátku roku již v kladných číslech a překonávají výkonnost německých akcií či panevropského indexu Stoxx600," řekl ČTK analytik Fio banky David Brzek.

Na počátku roku akciové trhy prošly výraznými výprodeji zejména v souvislosti s obavami o stav čínské ekonomiky, doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Poté, co se trhy vzchopily, přišla další rána v podobě výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU. I tak se ale nyní zdá, že otázka Brexitu trhy již tolik nezajímá, a mnoho akciových indexů se nachází na úrovních před referendem.

Za říjen vzrostl index PX pražské burzy o téměř 6,5 procenta, uvedl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Od začátku roku je ovšem index PX necelých 0,5 procenta v minusu. Zde se však nepromítají dividendy vyplacené obchodovanými společnostmi. Hlavním hybatelem byl podle něj růst světových cen ropy. Za nárůstem českých akcií může stát i blížící se konec intervence České národní banky. Zahraniční fondy jsou nyní motivovány přebíhat do české koruny za cílem jistého výnosu. Vedle státních dluhopisů tak vybírají i z akcií na pražské burze, poznamenal.

V letošním roce si americký S&P 500 prozatím připisuje 4,7 procenta. Jeho evropský konkurent Stoxx 600 zatím ztrácí 6,5 procenta. V rámci Evropy se tak jednoznačně nejlépe daří britskému FTSE 100, který si od začátku roku polepšil o 11,5 procenta, což je dáno především oslabením libry. Naopak propadákem jsou italské akcie, které odepsaly bezmála 19 procent, upozornil Frayer.

Růst evropských akciových trhů v posledních týdnech souvisí s přílivem velmi dobrých makrodat a také s poklesem hodnoty eura, což je vítaná vzpruha pro evropské exportéry, míní analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara. Osobně si myslí, že letošní rok zakončí akciové trhy v USA i v Evropě v zelených číslech, a to hlavně díky tomu, že centrální banky ani přes solidní ekonomický růst nepřestávají uplatňovat poměrně výrazně rozvolněnou monetární politiku. Pražský index PX by si do konce roku mohl polepšit o necelá tři procenta, podotkl Frayer.

Zlepšená výkonnost v poledních týdnech může podle Brzka částečně souviset s přílivem peněz zahraničních investorů v kontextu spekulací na budoucí posílení koruny. Dluhopisy se zápornými výnosy již nenabízejí pro spekulanty takové možnosti a do hledáčku se tak pravděpodobně dostávají i další korunová aktiva. Brzek očekává, že zlepšená výkonnost by se mohla do konce roku udržet a index PX končit v blízkosti 950 bodů. Výsledek bude částečně záviset na tom, jak bude globální nálada ovlivněna výsledky amerických prezidentských voleb a rozhodováním americké centrální banky Fed o dalším zvýšení sazeb.

fd mal