Česká národní banka minulý týden oznámila, že ERB bank není schopna dostát svým závazkům. V pondělí jí odejmula licenci. Hlavními důvody byly nefunkční řídící a kontrolní systém banky a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy. V návaznosti na to ČNB podá soudu návrh na jmenování likvidátora ERB bank. Nárok na výplatu náhrady vkladu má 5409 klientů ERB bank, kteří mají celkem pojištěné vklady 3,53 miliardy korun.

Průměrný vklad na jednoho klienta podle Garančního systému finančního trhu (GSFT) mírně přesahuje 650.000 Kč. GSFT eviduje 86 takzvaně nadlimitních vkladů, které v den vydání oznámení ČNB přesáhly 100.000 eur (2,72 milionu Kč). V součtu jde o téměř 47 milionů korun. Tyto peníze přesahující limit pojištění vkladů budou představovat pohledávku klientů za bankou, protože nejsou pojištěné GSFT.

Banka s ruským kapitálem ERB bank se zaměřovala hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytovala i běžné bankovní služby. V ČR má pobočky v Praze a v Karlových Varech. ČNB udělila licenci ERB bank, dříve známou pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008. Bance tak dala právo působit po celé Evropské unii. Šlo o první ruský finanční ústav, který od rozpadu bývalého Sovětského svazu získal novou licenci v zemi EU.