V polovině února Evropská komise představila Zelenou knihu Unie kapitálových trhů (CMU), která má evropským podnikům usnadnit přístup k finančním prostředkům a přispět k lepšímu fungování kapitálového trhu, přes který by podniky rovněž mohly získávat finanční prostředky.

Jedním z klíčových bodů nové strategie jsou pravidla týkající se takzvané sekuritizace, tedy procesu, ve kterém banka nebo i stavební spořitelna coby věřitel spojí dohromady půjčky, například hypotéky nebo další úvěry, a vytvoří z nich finanční nástroj, který si pak mohou koupit investoři.

"Pro běžného občana platí především jedno: bezpečnost jeho peněžních vkladů," uvedl prezident EuBV Herbert Pfeiffer. Doporučení směrem k vytváření výše uvedených finančních nástrojů tak podle něj vystavuje drobné klienty s malou odbornou znalostí rizikům ohledně jejich vkladů, které nemusí ani odhalit.

Výkonný ředitel evropského sdružení Andreas Zehnder upozornil, že v roce 2013 Evropská komise ve snaze posílit hospodářství EU kladla důraz na dlouhodobé spořící produkty. Nová komise ovšem tyto plány změnila a přišla se snahou posílit více právě kapitálový trh. To podle Zehndera může v EU vést ke stejným problémům, kvůli kterým vypukla hypoteční krize v USA. "Krize ukázala, že právě spořící produkty v době krize pomohly stabilizovat finanční trh v Evropě," uvedl.

Snaha EU by ovšem neměla mířit na změnu legislativy v jednotlivých zemích. Například v ČR je zákonem striktně dáno, jak mají stavební spořitelny s vklady klientů nakládat. "Máme zakázáno investovat do akcií nebo rizikových dluhopisů. Stát na to má právo, když podporuje stavební spoření a já si myslím, že je to tak správně," uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vladimír Staňura, předseda AČSS.

Obecně kritici tvrdí, že Brusel bude muset přesvědčit zákazníky v kontinentální Evropě, zvyklé nechávat si peníze na běžných účtech, aby investovali do dluhopisů a akcií, které nesou větší míru rizika.