Vítězný živnostník, který uspěl v konkurenci 248 soutěžících, měl menší úraz, který zavinil konec sportování. "Potřeboval jsem jiné lyže, které se téměř nevyráběly. Vybral jsem si vhodný model, upravil a zjistil jsem, že tenhle model lyží potřebují další stovky lidí. Ti, kteří nemají sílu jako sportovec, nezvládají klasické vybavení, jsou prostě rekreanti. Stačilo je pochopit, vžít se do nich," uvedl Vopalecký. Zaměřil se na pomoc školnímu lyžování, rychlému zvládnutí začátků a inovaci sportovních výrobku. Dnes si nechává vyrábět tisíce lyží v několika speciálních modelech pod svojí značkou WEX, školí instruktory i majitele lyží.

Druhé místo mezi živnostníky obsadil výrobce piva z Kouta na Šumavě na Domažlicku Jan Skala a třetí truhlář a restaurátor historického nábytku z Kašperských Hor Zdeněk Kůs.

Mezi 248 firmami vyhrála s.r.o. Baumruk & Baumruk, která funguje od roku 1991. "Jsme rodinná firma se 70 lidmi. Preferujeme stabilní tým, nemáme žádnou fluktuaci. Ročně investujeme do rozvoje deset až 20 procent z obratu," řekl majitel Martin Baumruk. Jeho firma navrhuje, sváří, obrábí a provádí finální montáž kovovýrobků.

Druhá nejlepší firma kraje je Poklopsystem z Hradce u Stoda, který se zabývá opravami kanalizačních a vodovodních poklopů. Třetí skončila plzeňská společnost PEŠKA - židle a křesla s.r.o., který vyrábí sedací nábytek.

"Počet soutěžících firem i živnostníků meziročně vzrostl. Kvalita soutěžících a jejich zájem se každoročně zvyšuje," řekl Lutonský. Účast v soutěži podle něj firmy a živnostníci berou jako reklamu a ocenění vnímají jako prestižní.