Jde o vůbec první přezkum v oblasti poštovních služeb. Analýza by měla být hotová nejpozději šest měsíců před koncem platnosti poštovní licence. Tu úřad České poště vydal s platností do konce roku 2017.

"ČTÚ postupuje zcela podle zákona, který mu povinnost provést přezkum ukládá. O tomto víme a v případě potřeby poskytneme ČTÚ nutnou součinnost," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Základní služby zahrnují dodání poštovních zásilek do dvou kg, poštovních balíků do deseti kg, doporučených a cenných zásilek, bezúplatné dodání poštovních zásilek do sedmi kg pro nevidomé osoby, dodání peněžní částky poštovním poukazem a služby, které musejí být zajištěny na základě závazků vyplývajících z členství České republiky ve Světové poštovní unii.

Za loňský rok chce pošta od státu úhradu nákladů za poskytování základních služeb 1,755 miliardy korun. Podobnou částku podnik žádal za rok 2013, úřad mu přiznal o miliardu méně, vyplývá z dnešních informací ČTÚ.

Ztrátu z univerzální služby měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na trhu podle svého podílu, tedy nejvíce Česká pošta. Chystaná novela poštovního zákona ale tuto povinnost převádí na stát. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli tomu střetl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a prosadil maximální výši úhrady. Ta by měla být za rok 2015 do 700 milionů korun, příští rok o 100 milionů méně a v dalších letech maximálně půl miliardy korun.

Česká pošta má přes 31.000 zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun. Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.