V sobotu 1. srpna zahájí Správa železniční dopravní cesty stavební práce na trati Brno - Veselí nad Moravou v úseku mezi Blažovicemi a Nesovicemi. K nim se později přidají i práce v úseku Brno-Černovice - Blažovice.

Na celé trase proto budou jezdit autobusy místo vlaků. Tento stav potrvá do 30. listopadu. Úsek mezi brněnským hlavním nádražím a Blažovicemi poslouží jen pro průjezd rychlíků a spěšných vlaků ve směru na Olomouc a Ostravu.

Veškeré osobní a spěšné vlaky budou převedeny do náhradní autobusové dopravy ve čtyřech linkách. První pojede z Brna po dálnici na Slavkov u Brna a Nesovice a je zrychlená. V některých případech tato linka bude pokračovat až do Kyjova. Další linka je náhradou za osobní vlaky a obsluhuje všechny zastávky. Třetí linka nahrazuje pouze spěšné vlaky a poslední zajistí spojení mezi zastávkami Brno-Židenice a Brno-Slatina ve špičkách pracovních dnů.

"Vlakové soupravy budou po dobu čtyř měsíců jezdit pouze v úseku Nesovice - Kyjov - Veselí nad Moravou. V železniční stanici Nesovice bude zajištěn přestup mezi vlakovými soupravami osobních a spěšných vlaků a náhradní autobusovou dopravou," uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Stanoviště náhradní autobusové dopravy jsou podle ní zpravidla co nejblíže železničním stanicím a zastávkám, jejich přehled je blíže uveden ve výlukovém jízdním řádu. Podrobné informace získají cestující na webových stánkách ve výlukovém jízdním řádu a v elektronických vyhledávačích spojení.