"Berou si jako rukojmí řidiče, kteří žijí v neustálém napětí a strachu z toho, že nedostanou svou mzdu, ale třeba jen její část. Rukojmí se stávají i cestující, protože když Dopravní a logistická společnost nezaplatí dodavatelům za plyn nebo naftu, logicky z toho vyplývá, že autobusy nebudou mít pohonné hmoty, a tím pádem nebudou provozuschopné," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Smlouvu o provozování MHD na deset let podepsalo minulé vedení Přerova s dopravcem loni v březnu. Společnost se v ní zavázala, že dopravu zajistí za 136,8 milionu korun bez DPH. Původně přitom radnice počítala s tím, že hodnota zakázky bude 250 milionů korun bez DPH. Podle tehdejšího vedení města však vítězná cena nebyla podbízivá.

Část plateb tvoří i zálohy, které dopravce dostává od města. Právě vyplacená záloha za červen je důvodem současného sporu. Kompenzace města, ve které je zúčtována cena za kilometr, počet ujetých kilometrů a vybrané tržby, byla podstatně nižší. Zástupci města tvrdí, že v případě vyplacení stejné zálohy jako v předchozích měsících by podle jejich propočtů vznikl přeplatek, který by musel dopravce zase městu vrátit. "Červnová záloha proto byla upravena. Neposlali jsme na účet Dopravní a logistické společnosti 1,3 milionu korun, ale jen půl milionu a touto nižší zálohou byla dorovnána kompenzace za příslušné období," uvedla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Podle jednatele Dopravní a logistické společnosti Tomáše Brady jsou však propočty města chybné. "Na tuto situaci jsme se rozhodli upozornit město dopisem, že z daného důvodu, kdy nám bylo zasláno půl milionu oproti 1,3 milionu korun zálohy může dojít, že naši zaměstnanci dostanou poloviční mzdy anebo bude ohrožen provoz, a to možným odpojením energií od dodavatelů z důvodu nemožnosti hradit faktury," řekl dnes ČTK Brada. Podotkl, že s některými dodavateli se nyní řeší posunutí termínu splatnosti faktur. Podle něj není korektní, když město na problémy veřejně upozornilo před dalším jednáním, které je naplánováno na příští týden.

Spor ohledně MHD se v Přerově řeší delší dobu. Loni na podzim vyhlásili řidiči stávkovou pohotovost kvůli zvýšení hodinové mzdy. Únorovou stávku se nakonec podařilo zažehnat, mzda jim byla zvýšena. Na jaře podal dopravce žalobu na město. Důvodem sporu je rozdílný výklad smlouvy a tím i rozdílný pohled na vyplacení peněz.