Podle maďarského ministra mohou všechny čtyři země na financování investic potřebných pro propojení sítí a úpravu plynovodů pro zpětný tok použít prostředky z Evropské unie.

Kvůli zrušení plánů na výstavbu plynovodů Nabucco a South Stream musí země v regionu hledat nové příležitosti a zdroje k rozšíření dodávek plynu. "Dokud plynové sítě v regionu nebudou propojeny a dokud se neuskuteční rozsáhlé investice do strategického plynovodu, nemůžeme mluvit o energetické bezpečnosti ve střední Evropě," dodal Szijjártó.

Zmiňovanou dohodu o podpoře propojení stávající plynovodní infrastruktury, jakož i o diverzifikaci zdrojů a přepravních tras plynu, kterou zástupci čtyř států podepsali v lotyšské Rize, ocenil Eustream. Za nejlevnější a nejrychlejší způsob k naplnění těchto cílů společnost označila realizaci svého projektu Eastring. "Balkánské země tak získají alternativní dodávky plynu a střední a západní Evropa se dostanou ke zdrojům například z kaspického regionu či z oblasti Černého i Středozemního moře, jakož i z potenciálního plynového uzlu v Turecku," uvedl ředitel zahraničního rozvoje a vztahů s veřejnými institucemi Eustreamu, český expremiér Mirek Topolánek.

Spojovací vedení mezi Maďarskem a Slovenskem by mělo spustit komerční provoz letos v létě. Maďarsko a Rumunsko také již pracují na umožnění zpětného toku plynu mezi svými sítěmi, uvedla maďarská agentura MTI.