Zatímco do konce minulého roku se majitelé mohli svých akcií zbavit bezplatně, nyní za jejich převod na stát zaplatí 30 až 85 eur (zhruba 820 až 2330 Kč). Roční poplatek za vedení účtu cenných papírů ve slovenské společnosti Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) přijde občany v současnosti na 12 až 198 eur, od léta se nejnižší sazba poplatku o pětinu zvýší.

"Vzhledem k zájmu občanů a k tomu, že mnozí majitelé (v minulosti) nestihli převést své cenné papíry na Fond národního majetku, jsme připravili možnost převést je na společnost Dlhopis," řekl dnes novinářům šéf této společnosti Miloslav Michalík. Dlhopis je dceřinou firmou slovenského FNM.

Kuponová privatizace byla v 90. letech součástí přechodu tehdejšího Československa na tržní ekonomiku. Obyvatelé výměnou za investiční kupony získali přímo akcie privatizovaných podniků nebo podíl v investičních fondech.

Akcie mnoha slovenských podniků, které měnily majitele v kuponové privatizaci, jsou v současnosti prakticky bezcenné, navzdory tomu ale vlastníci cenných papírů musejí platit CDCP poplatek za jejich evidenci na účtu. V minulosti se také vyskytly případy, kdy Slováci převedli na FNM i akcie ziskových firem.