Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recenze: Stephen Hawking o černýcch dírách jasně a srozumitelně

Recenze: Stephen Hawking o černých dírách
Recenze: Stephen Hawking o černých dírách  (Autor: Koláž Blesk.cz)
Autor: aba - 
8. června 2017
12:37

Stephena Hawkinga zná mnoho lidí jako geniálního vědce, který navzdory svému postižení prokázal, že je jedním z největších mozků naší planety. Knížka je přepisem jeho přednášek pro rádio BBC.

V rámci Reithova cyklu přednášek požádala BBC Stephena Hawkinga, zdali by nemohl připravit dvě patnáctiminutové přednášky na téma černých děr. A Hawking, znám svým úsilím přiblížit komplikovanou problematiku velice zjednodušeně laickému publiku, samozřejmě neodmítnul.

Kniha je přepisem těchto dvou přednášek, ve kterých se Hawking věnuje původu a fungování černých děr. Tomu odpovídá i její velikost, pouhých několik desítek stran a formát, který snadno schováte do kapsy.

Přednášky Hawkinga jsou v klíčových bodech doplněny komentářem odborníka Davida Shukmana, který v momentech, kdy by se mohl čtenář ztratit z pojmech, vysvětluje, co je důležité a jak věci fungují.

Obsah je primárně psaný pro širokou veřejnost a co do obsáhlosti knihy, je to četba na jeden večer. Chce to však určitou předchozí znalost vesmíru a jeho základních pravidel a zákonů, aby kniha dávala čtenáři smysl. Pokud však tuto znalost máte, rozhodně vám Hawking znovu rozšíří obzory.


Stephen Hawking

Černé díry: Reithův cyklus přednášek pro BBC

75 stran

Nakladatelství Argo, 2017

Hodnocení: 90 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nic-nez-pravda ( 8. června 2017 18:28 )

Černá díra je další vesmír a stále dokola..

Zobrazit celou diskusi