Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Recenze: Atentát na Heydricha. Co napsali do poslední vůle Kubiš a Gabčík?

Atentát na Heydricha. Recenze knihy Františka Emmerta
Atentát na Heydricha. Recenze knihy Františka Emmerta  (Autor: CPRESS)
Autor: ph - 
25. května 2016
14:09

29. prosince 1941 vyskakují nad územím protektorátu Čechy a Morava skupiny Silver A, Silver B a Anthropoid, aby po dlouhých měsících, 27. května 1942, českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pokud máte pocit, že o tomto, pro náš národ tak důležitém činu víte všechno, otevřete knihu Františka Emmerta, která nese prostý název: Atentát na Heydricha. Budete překvapeni.

Reinhard Heydrich zemřel na zranění způsobená atentátem na začátku června a ze strany německých okupantů následovala obrovská vlna teroru. Odvážný skutek českých parašutistů nicméně překročil hranice naší země, obrovsky zvýšil prestiže našeho národa a pomohl naší exilové vládě a domácímu odboji. Kniha z edice Muzeum české historie se nicméně na tento čin dívá trochu jinak, v mnohem širších souvislostech.

Zajímavý je mimo jiné popis situace v protektorátu krátce před příchodem Reinharda Heydricha, tedy na dobu, kdy v Praze úřadoval jiný říšský protektor Konstantin Von Neurath – aristokratický muž, který byl přesným opakem kata Heydricha a který měl v mnoha směrech pro Čechy dokonce pochopení. Jenže Von Neurath byl podle Hitlera příliš měkký a vůdce se obával, že mu Češi přerůstají přes hlavu. Proto poslal do protektorátu, který byl pro něj velmi důležitý, jednoho ze svých klíčových mužů, osmatřicetiletého tyrana Heydricha. V knize najdete i snímek a popis prvního setkání protektorátního prezidenta Emila Háchy s mužem, který později uvrhl naši zemi do temnoty. A také se dozvíte, jaké měl vlastně Heydrich od Hitlera pokyny, jak si poradit se vzpurnými Čechy.

Celkem pochopitelně je největší část knihy věnována samotnému atentátu. Jeho plánování, provedení a také tomu, co po něm následovalo. Dozvíte se mimo jiné i to, co do svých posledních vůlí sepsali Gabčík s Kubišem těsně před odletem z Anglie. A to velmi atraktivní formou přiložených faksimile, které ve vás po vyjmutí z knihy vzbuzují pocit, že jste právě někde v archivech muzea dostali možnost si prohlížet velmi vzácné dokumenty. Podívat se tak můžete do cestovního pasu Alfréda Bartoše, pročíst si úřední zápis z letu britského letadla typu Halifax nad území protektorátu v noci z 28. na 29. prosince 1941 nebo si otevřít noviny - Večerní české slovo informující úmrtí Heydricha ze dne 3. června 1942. Opravdu děsivě pak působí rozkládací plán Lidic, ve kterém si Němci precizně rozkreslili svůj plán smrti a zkázy.

Díky výše uvedeným faksimile a atraktivního grafickému provedení působí kniha tak trochu jako procházka muzeem, kde si můžete prohlédnout nejen dobové dokumenty, ale také řadu málo známých fotografií, a to jak z období před atentátem, tak po něm. Nechybí ani uniformy, poštovní známky, zkrátka vše, co dokresluje temné období naší země. Tahle tak trochu jiná kniha bude mít určitě čestné místo i ve vaší knihovně. Zaslouží si ho.


František Emmert

Atentát na Heydricha

Nakladatelství CPRESS, 2016

96 stran + přílohy

Hodnocení: 90 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vseznaleksenior ( 26. května 2016 11:33 )

eta o Hachovi je dost neuvazena... Nekdo tu funkci vzit musel, Hacha to odnesdl tim, ze ji vzal

sairait ( 25. května 2016 14:35 )

dobře že to německý hovado chcíplo

Zobrazit celou diskusi