Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruská férovka! Ukrajinská armáda se na Krymu vzdala ruské přesile

Ukrajinští vojáci se vzdali další obrany Krymu: Rusové měli příliš velkou přesilu...
Ukrajinští vojáci se vzdali další obrany Krymu: Rusové měli příliš velkou přesilu...  (Autor: Reuters)
Autor: simao, simao, ČTK, ČTK - 
24. března 2014
11:11

Vzdali se a ustoupili Putinovi! Ukrajinští vojáci na Krymu dostali jasný rozkaz: Vezměte své rodiny a opusťte poloostrov. Úřadující prezident Turčynov to zdůvodnil strachem o životy vojáků i jejich rodin. Putinova armáda tak má cestu ke kompletnímu obsazení Krymu volnou. A Putinova popularita roste i v samotném Rusku. 9 z 10 Rusů totiž anexi Krymu schvaluje!

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes oznámil, že rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské vojáky z Krymu. Evakuovat se mají i rodiny vojáků, vystavené prý reálnému ohrožení života a zdraví. "Vláda dostala nařízeno postarat se o rozmístění rodin vojáků, jakož i všech lidí, kteří jsou dnes nuceni opustit své domovy kvůli nátlaku ruských okupačních vojsk," řekl Turčynov podle agentury Unian.

Úřadující ministr obrany Ihor Teňuch již rozkaz o stažení všech ukrajinských jednotek z Krymu na kontinentální Ukrajinu podle ruských médií vydal. Poloostrov anektovalo Rusko a ruští vojáci mezitím ovládli drtivou většinu ukrajinských posádek na Krymu. K jednomu z posledních střetů došlo dnes ráno na základně Feodosija, kde prý padaly i výstřely. Ukrajinci se však nakonec v téhle "férovce" ruské přesile vzdali. Proti Putinovu Rusku prostě neměli šanci.

9 z 10 Rusů schvaluje obsazení Krymu

Drtivá většina Rusů (93%) přitom údajně připojení poloostrova Krym k Rusku schvaluje! Vyplývá to z průzkumu ruské státní agentury pro výzkum veřejného mínění VCIOM, jehož výsledky dnes zveřejnila tisková agentura Interfax. Podle 89% Rusů je Krym součástí Ruska, pouze 7% zastává opačný názor. Většina dotázaných argumentovala tím, že Krym byl "historicky ruským územím" až do roku 1954, kdy jej sovětský vůdce Nikita Chruščov předal v rámci SSSR pod správu Ukrajiny.

Na Krymu platí ruským rublem

Po pátečním formálním připojení k Rusku přitom dnes čeká Krym další etapa upevňování ruské moci. Jako další platidlo vedle ukrajinské hřivny má být na poloostrově oficiálně zaveden i ruský rubl.

Rusko pak pokračuje v přebírání krymské státní správy. Do této soboty by podle Kremlu měly všechny úřady na Krymském poloostrově, včetně policie, civilní ochrany či tajné služby FSB, fungovat na základě ruského práva.

Západ však krymská nadále značně zneklidňuje - jedním z hlavní témat bude i v případě dvoudenního summitu o jaderné bezpečnosti, který dnes začíná v Haagu.

Video Ruské jednotky obsadily základnu Belbek. - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

_banderas ( 26. března 2014 21:15 )

rudy, nefandím Rusákům, ale neusínám na vavřínech, vnímám vývoj ve světě dál, nezapomněla jsem na totalitu, ve které jsem žila, ale vnímám novou totalitu EU, informační síto, dezinformace, propaganda v novém kabátě EU, diktovaná USA s cílem podrobit si celý svět a vytvořit nový světový řád a to znamená zotročení všech národů pod jednu vládu, pod jednu diktaturu a to se jim úspěšně daří a nic je nezastaví. Zatím překážkou je právě Rusko, které paradoxně mluví pravdu a nazývá věci pravým jménem a Čína. Dnes je Rusko jinde, než v době socialismu. Ukrajina je pouze prostředek USA, jak dostat Rusko, to je cíl a EU spolupracuje, mlží informace, překrucuje pravdu a naše vláda zaujímá jednotný postoj s EU, takže pravdu se od ní nedozvíš. Kdo chce znát pravdu, musí si ji najít sám. Kdo usnul na vavřínech, nikdy se ji nedozví.

franta1900 ( 26. března 2014 20:36 )

Chi chi, tady je zase pitomců, jako když pohledáš! To nemáte nic jiného na práci? Já vás zaměstnám, tedy jestli chcete, ale asi nechcete, páč jste ještě školou povinní!

rudyptak48 ( 26. března 2014 15:41 )

Kdyby jste tak očividně těm rusákům nefandili. Je mi z vás špatně. Nám bylo dopřáno velkého štěstí, že od nás odešli. Kdyby zde zůstali, pořád se ještě hrabeme v sračkách a jezdíme podělanými žigulíky.

zabibol ( 25. března 2014 07:13 )

Rusáci dokázali dokonce férově povraždit 25000 polských důstojníků. Ruští fašističtí vrazi.

kkkastr ( 25. března 2014 06:40 )

Hádanka: Nikdy neměl žádnou holku a hošové se ho štítí. Nikdy neměl kamaráda a práce se štítí on, kdo je to?

Zobrazit celou diskusi