Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otevřená věznice od pondělka v Česku: Vesnička bez dozorců, která připravuje trestance na svobodu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. října 2017
06:49

V Jiřicích na Nymbursku se dnes slavnostně otevře pilotní projekt takzvané otevřené věznice. Vězni v ní budou bez dozorců, pouze za přítomnosti vychovatelů nebo psychologa. Jejím smyslem bude připravovat trestance na život na svobodě. V první fázi projektu bude věznice určena pro 32 odsouzených, náklady na vybudováni věznice činily téměř 30 milionů korun.

Areál bude určen vězňům, kterým se blíží propuštění. Pokud se osvědčí, rozšíří se i do dalších českých káznic. V konečné fázi projektu se podle Jakuba Římana z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti počítá s kapacitou až pro 100 odsouzených.

Areál otevřené věznice je obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Vybudovány byly čtyři domky pro odsouzené a jedna administrativní budova pro personál. V budoucnosti má v areálu otevřené věznice vzniknout náměstí a okrasná zahrada. Celý areál má připomínat život na vesnici.

Inspiraci pro projekt otevřené věznice nalezla Česká republika zejména v Norsku a Německu. Formát otevřených věznic je v zahraničí využíván už více než 70 let a lze jej nalézt v mnoha evropských vězeňských modelech.

Věznice Jiřice byla pro pilotní projekt vybrána s ohledem na polohu a dostatek vhodných volných ploch pro výstavbu otevřené věznice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání