Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ONLINE Nečesaný znovu na lavici obžalovaných: Jak rozhodne nový soudce?

Autor: ljš - 
6. září 2017
08:30

Další kolo soudní války je tu! Případ Lukáše Nečesaného, kterého královéhradecký soud poslal už dvakrát za mříže, se vrací na začátek. Nový senát ho na základě nařízení Nejvyššího soudu projednává do všech detailů znovu. V první den jednání by měl znovu vypovídat obžalovaný.

++ Nečesaný je obžalován z pokusu o vraždu kadeřnice Ludmily B., kterého se měl dopustit v únoru 2013.

++ Královéhradecký soud ho už dvakrát poslal za mříže, odkud byl vždy propuštěn na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu.

++ Po prvním propuštění se Nečesaný stihl oženit. S manželkou Veronikou má dceru Natálku.

Nečesaný znovu před soudem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
08:15
5. 9. 2017

Vážení čtenáři, vítáme vás u online přenosu ze soudní síně Krajského soudu v Hradci Králové, který bude již potřetí projednávat případ Lukáše Nečesaného.

08:17
5. 9. 2017

Původní pravomocný trest 13 let vězení zrušil Nečesanému Nejvyšší soud, který také rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce. Hlavní líčení je nařízeno také na 7., 20. a 21. září. Případ se totiž musí projednat znovu od začátku. Podle mluvčí hradeckého krajského soudu Jana Kulhánka padne rozhodnutí o rozsahu dokazování zřejmě dnes. „Bude záležet na postoji stran, v případě jejich souhlasu by se mohly pouze přečíst podstatné části dokazování. Pokud s tím strany nebudou souhlasit, bude nutné důkazy znovu provést,“ řekl mluvčí. 

08:22
5. 9. 2017

Případem se bude nyní zabývat senát Miroslava Mjartana. Ten rozhodoval například o osudu Romany Zienertové, která v Širokém Dole na Svitavsku zavraždila své čtyři děti. Do vězení ji poslal na doživotí. Stejný rozsudek vynesl i nad sériovými vrahy, manželi Stodolovými.

Nový soudce pro Nečesaného: Odsoudil manžele Stodolovy i matku vražedkyni

 

Romana Zienertová v září 2011 v Širokém Dole na Svitavsku ubodala Elišku (†5), Lukáše (†2) a Romanku (†2 měs.) s Davidem (†8) udusila. Šílená vražedkyně svých čtyř dětí dostala doživotí: Proti rozsudku se však odvolala Vražedkyně čtyř dětí Romana Zienertová stanula u královéhradeckého soudu
08:24
5. 9. 2017

Proces s Nečesaným se táhne už tři roky:

++ Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem mladíka poslal v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil.

++ Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil.

++ NS v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

++ Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil.

++ Následovalo úspěšné dovolání, už loni v prosinci NS Nečesanému trest opět přerušil.

08:26
5. 9. 2017

Nejvyšší soud uvedl, že hradecký soud v kauze selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. „Dosud provedeným dokazováním nebyl opatřen takový důkaz, který by svým obsahem obviněného jednoznačně usvědčoval a zároveň se nedal zpochybnit z hlediska zásad spravedlivého procesu,“ napsal v odůvodnění svého rozhodnutí. 

Uniklo ze spisu Nečesaného: 5 důvodů, proč ho soud osvobodil

08:27
6. 9. 2017

Nečesaný dorazil ke královehradeckému soudu se  značným předstihem. Doprovází ho jeho obhájci a rodiče. Manželka Veronika zůstala podle informací Blesku doma s dcerou.

Nečesaný před začátkem soudu poseděl v kantýně Nečesaný před začátkem soudu poseděl v kantýně Nečesaný před začátkem soudu poseděl v kantýně
08:34
6. 9. 2017

Soudní líčení bylo zahájeno. Soudce Mjartan zjišťuje, zda jsou přítomni všichni účastníci řízení. Poškozená kadeřnice Ludmila B. se dnes jednání neúčastní.

Nečesaný je znovu před soudem Nečesaný je znovu před soudem
08:37
6. 9. 2017

Státní zástupkyně Lenka Faltusová přednáší obžalobu. Nečesaný je viněn, že v roce 2013 s předchozím rozmyslem brutálně napadl kadeřnici Ludmilu B. v jejím kadeřnictví, které následně prohledal a poškozené odcizil peníze a doklady. Zraněná žena byla podle obžaloby zachráněna jen shodou náhod.

08:42
6. 9. 2017

Nečesaný i státní zástupkyně souhlasí se čtením podstatných částí obsahu protokolu o hlavním líčením. Nebude se tedy číst vše. 

08:47
6. 9. 2017

Soudce rekapituluje jednotlivé svědecké výpovědi z prvního procesu – výpověď Lukáše Nečesaného, poškozené kadeřnice, dále svědkyně Š., která pozorovala v inkriminovanou dobu kadeřnictví, a také svědectví syna poškozené, který ji našel. Mjartan také shrnuje výpovědi kamarádů Nečesaného, kteří s ním byli po činu. Ti na obviněném nepozorovali žádné zvláštní chování.

Nečesaný je znovu před soudem
08:49
6. 9. 2017

Nečesaný soudci pozorně naslouchá, státní zástupkyně si cosi zapisuje.

08:53
6. 9. 2017

Soudce rekapituluje, že v předchozích jednáních byli svědci dotazováni, zda Nečesaného někdy viděli bez brýlí. Důvodem bylo, že napadená kadeřnice útočníka popsala jako mladého muže bez brýlí. Nečesaný má však několik dioptrií a bez brýlí se neobejde. 

08:56
6. 9. 2017

Soudce shrnuje také výpověď babičky a dědečka Nečesaného, u kterých v době útoku bydlel. Podle nich přišel přesně v pět hodin a hned zapnul počítač. Soud také zjišťoval, co měl v osudný den na sobě.

Babička Marie Nečesaná s dopisy od Lukáše.
09:03
6. 9. 2017

Soudce opakuje také závěry jednotlivých znaleckých posudků. Ačkoli nebyla útočná zbraň nikdy nalezena, z výpovědi a poranění znalec rekonstruoval, že k napadení došlo podlouhlým, pevným předmětem, který byl zřejmě hranatý. Poškozená uváděla, že šlo o poleno. V ráně ani na místě činu se však nenašly žádné stopy dřeva.

09:11
6. 9. 2017

Opakují se závěry znalců z oboru psychologie a psychiatrie, kteří u Nečesaného nenašli žádnou duševní poruchu. Soudce připomíná také závěr znalce, který se zabýval zrakem Nečesaného. Přestože má mladík oční vadu a pět dioptrií, byl by podle odborníka schopen řídit auto bez brýlí. Obhajoba později toto tvrzení zpochybnila.

09:21
6. 9. 2017

V soudní síni se za pomoci rekapitulace svědectví kolemjdoucích vytváří časový snímek případu. Na to, jak časovou osu ve své rekonstrukci zaznamenala rodina Nečesaných, se můžete podívat na videu:

Video  
Video se připravuje ...
09:22
6. 9. 2017

Soudce čte také svědectví kriminalistů, ti byli předvoláni předevšim kvůli způsobu, jakým na místě činu odebírali pachové stopy. Podle znalce byla minimálně jedna z nich do salónu přenesena policisty.

Pohled do chodbičky před salónem Kabelka přepadené kadeřnice
09:37
6. 9. 2017

Soudce se dostává k prvnímu rozsudku, kdy Nečesaný dostal 16 let. Obhájci následně podali odvolání, kterému Vrchní soud vyhověl a případ vrátil do Hradce Králové.

09:46
6. 9. 2017

Královéhradecký soud v "druhém kole" přibral znalecké posudky, které se zabývaly především možnou amnézií poškozené. Ta je podle experta pravděpodobná na 99,9%.

Napadená kadeřnice Ludmila B.
09:52
6. 9. 2017

Soudce připomněl, že nad Nečesaným byl následně vynesen druhý odsuzující rozsudek, znovu ve výši 16 let, proti kterému se obhajoba odvolala. Následně byla vyhlášena 15minutová přestávka.

10:04
6. 9. 2017

Soudní jedná znovu začalo.

Video  
Video se připravuje ...
10:05
6. 9. 2017

Soudce se dostává k rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který se zabýval odvoláním Nečesaného. Ten muj jen o tři roky snížil trest a mladík putoval z vazby do vězení.

10:06
6. 9. 2017

Mjartan se nyní zabývá rozhodnutím Nejvyššího soudu, který předchozí rozsudky v květnu 2015 zrušil a Nečesaného pustil na svobodu.

Nejvyšší soud (NS) zrušil 20. května Lukáši Nečesanému trest 13 let vězení.
10:08
6. 9. 2017

Věc se následně vrátila znovu do Hradce. „Tehdy znovu obsáhle vypovídal Lukáš Nečesaný,“ rekapituluje soudce a shrnuje jeho výpověď. Nečesaný po celou dobu trvá na tom, že šel okolo školy Komenského. To je důležité, protože svědkyně Š. viděla neznámou osobu přicházet do kadeřnictví z druhé strany.

10:11
6. 9. 2017
!

Žalobkyně přerušila jednání a namítá, že soudce se chystá číst svědeckou výpověď babičky Lukáše Nečesaného Marie Nečesané. „Ta je přitom na seznamu navrhovaných svědků obhajoby a je přítomná v sále,“ upozorňuje Faltusová. Svědek se přitom nesmí účastnit jednání, dokud nebude vyslechnut, aby nedošlo k jeho ovlivnění. Obhájce Chudoba však uvedl, že babička obžalovaného je sice na seznamu, ten ale bude obhajoba ještě korigovat a její vyslechnutí žádat nebude. „Nechtěl jsem tím nyní obtěžovat,“ vysvětlil.

K soudu přišla i Lukášova babička
10:20
6. 9. 2017

Rekapituluje se výpověď svědkyně Š., která sledovala dění před kadeřnictvím z okna a u toho telefonovala. Žena tvrdí, že z kadeřnictví odešel malý chlapec a následně už jen mladý muž, a to z jejího pohledu zprava (Nečesaný tvrdí, že šel zleva). Přicházející muž podle ní neměl rukavice, ani nic nenesl.

Na základě výpisu z jejího telefonu vyšlo najevo, že to bylo po páté hodině. V tu dobu už byl ale Nečesaný podle své babičky doma. 

10:27
6. 9. 2017
!

Soudce čte znovu klíčové svědectví poškozené, která uvedla, že Nečesaného poznala v televizi. Do té doby se prý na zprávy nedívala. Ludmila B. by u soudu měla promluvit zítra.

10:31
6. 9. 2017

Řeší se průběh zadržení Nečesaného, na které si stěžoval. Policisté popřeli, že by proti mladíkovi bylo použito násilí. On sám ale tvrdí, že bylo tak brutální, že se bál o život. 

10:39
6. 9. 2017

Soudce opakuje výpovědi policistů, kteří ohledávali místo činu. Řeší se dodatečné nalezení umělých nehtů poškozené a další nesrovnalosti, na které upozorňovala obhajoba.

Policisté při prvotním ohledání zadokumentovali jednotlivé stopy, kupičku vlasů ale ne
10:45
6. 9. 2017

Opakují se také znalecké posudky, které se zabývaly tím, zda si poškozená mohla po dvou letech vzpomenout a označit Nečesaného jako útočníka. Znalci její svědectví zpochybnili, poškozená ale podle nich úmyslně nelže. Mohla být ovlivněna okolím.

10:58
6. 9. 2017

Soudce vyhlašuje přestávku. Jednání by mělo znovu začít ve 13 hodin.

13:02
6. 9. 2017

Soudce znovu zahajuje líčení a pokračuje ve čtení protokolu o hlavním líčení. 

13:04
6. 9. 2017

Soudce se dostává k osobě odsouzeného vraha Jiřího Fundy, který proti Nečesanému svědčil jako jeho spoluvězeň. Tvrdil, že se mu obžalovaný svěřil, že kadeřnici skutečně napadl. Předseda senátu zmiňuje, jak úřední záznamy o jeho dopisech a výslechu, tak jeho samotné vystoupení u soudu, které proběhlo v kukle.

13:08
6. 9. 2017

„Bavili jsme se o mým případu, pak o jeho, on mi řekl, že vůbec neví, proč to spáchal. Bylo vidět, že mu to ujelo,“ cituje soudce Fundu. Zmiňuje se také další vězeň Zikmund, kterému se měl Funda s Nečesaného přiznáním svěřit.

Zakuklenci vedou k soudu svědka Jiřího Fundu, který byl odsouzen za brutální vraždu Fundu u soudu hlídali těžkooděnci
13:09
6. 9. 2017

Soudce se dostává k dalšímu rozsudku, kterým Nečesaného soudce Vacek poslal znovu za mříže, tentokrát na 13 let. „I tento rozsudek byl napaden odvoláním obžalovaného,“ konstatuje Mjartan. Vrchní soud však následně rozsudek královéhradeckého soudu potvrdil.

13:19
6. 9. 2017

Rozhodnutí pak ale byla znovu zrušena Nejvyšším soudem. „Nejvyšší soud nejprve rekapituluje, co se stalo, jakým způsobem byla vydána rozhodnutí. Poté zmiňuje obsáhle obsah dovolání obviněného, kterému dal posléze ve většině bodů za pravdu,“ uvádí soudce. Následně vypíchl z vyjádření Nejvyššího soudu několik bodů, mimo jiné to, že královéhradecký soud nerespektoval původní rozhodnutí Nejvyššího soudu, nebo že je v případě pochybností je nutno rozhodnout ve prospěch obžalovaného. Vyjmenoval také chyby, kterých se podle NS soudy dopustily.

13:24
6. 9. 2017

„Poměrně zásadní stanovisko zaujal NS ohledně amnézie poškozené, kdy zde byla řada důkazních prostředků, především znaleckých. Pokud nelze amnézii vyloučit, je třeba ji připustit a pracovat s ní, zní stanovisko Nejvyššího soudu,“ rekapituluje soudce Mjartan.

13:28
6. 9. 2017
!

Zaznívá také, že Nejvyšší soud se zabýval také svědectvím Petry Š., která pozorovala dění před kadeřnictvím z okna. Podle NS vyznívá její výpověď ve prospěch Nečesaného, nikoli proti, jak ji vyhodnotily soudy nižší instance. Muž, kterého žena viděla přicházet do kadeřnictví, podle NS neodpovídá popisu Nečesaného.

13:34
6. 9. 2017

Soudce dál pokračuje v rekapitulaci rozhodnutí Nejvyššího soudu. Zmiňují se zpochybňované pachové stopy a otázka "kupičky vlasů". O tomto důkazu více zde:

Klíčový důkaz na syna vyrobili policisté, na fotkách z místa činu není! Otec Nečesaného podává trestní oznámení

13:44
6. 9. 2017

Připomíná se také svědectví Jany T., která měla být milenkou hlavního vyšetřovatele Nečesaného. Ta v čestném prohlášení uvedla, že se jí kriminalista svěřil, že obvinění na Nečesaného "ušili". Vrchní soud ji ale odmítl vyslechnout. Mjartan připomíná, že to následně Nejvyšší soud označil za chybu.

Můj intimní poměr s vyšetřovatelem: Celé prohlášení svědkyně v případu Nečesaný

13:47
6. 9. 2017

Zmiňuje se také krevní otisk obuvy, která však nepatří obžalovanému ani synovi poškozené. Podle Nejvyššího soudu tak musel být na místě ještě někdo další. Současně NS v odůvodnění upozornil na to, že se na místě činu nenašla DNA Nečesaného.

Stopy v krvi Stopy v krvi
13:49
6. 9. 2017

Mjartan také zmiňuje kritiku Nejvyššího soudu týkající se svědectví vězně Fundy.

13:52
6. 9. 2017

Soudce se dostává k závěrům Nejvyššího soudu, podle kterého soudci Vacek a Lněnička brali v potaz jen důkazy svědčící proti Nečesanému, navíc je měli doplňovat vlastními fabulacemi. "Dosud nebyl ustanoven takový důkaz, který by obžalovaného jasně usvědčoval a nedal se zpochybnit v rámci zásad spravedlivého procesu," cituje Mjartan Nejvyšší soud.

13:56
6. 9. 2017

Soudce se ptá jednotlivých stran, zda chtějí k přečtenému něco dodat nebo konstatovat. Obhajoba i obžaloba se shodují, že ne. Soudce informuje, že poškozená Ludmila B. bude vyslyšena zítra.

13:57
6. 9. 2017

Soudce přistupuje k výslechu obviněného Lukáše Nečesaného a poučuje ho o jeho právech.

Nečesaný je znovu před soudem v Hradci Lukáš Nečesaný před krajským soudem v Hradci Lukáš Nečesaný před krajským soudem v Hradci
13:58
6. 9. 2017

Nečesaný opakuje, že trvá na své nevině a takového činu by nikdy nebyl schopen. "Modlím se za to, aby byl skutečný pachatel dopaden," uvedl.

13:59
6. 9. 2017

Soudce se ptá, co nyní Nečesaný dělá. Ten odpovídá, že studuje vyšší odbornou školu ekonomickou. Soudce se ptá, zda ho nyní živí rodiče. "Dá se říct, že ano, plus brigády, kde se dá," odpovídá.

14:00
6. 9. 2017

Protože státní zástupkyně ani obhájci nemají otázky, odročuje soud jednání na zítra v 9:15. Tímto náš online přenos tedy pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost.

nejkaaaa ( 6. září 2017 19:41 )

http://portal.justice.cz/justice2/soud/soud.aspx?o=18&j=28&k=6305&d=349004 a doporučuji přečíst, těch nesrovnalostí ve výpovědi naučené opice jsou očividné ( Nečesaný) ;-)

alex.iv ( 6. září 2017 14:08 )

 Link s posudky by nebyl prosím, nemůžu dohledat.

nejkaaaa ( 6. září 2017 13:58 )

Na stránkách hradeckého soudu jsou dostupné online rozsudky apod. Kdo má čas, tak si může přečíst to, co se do tisku nebo obecně nehodí a proč soudce Vacek ho odsoudil. Podle mě právem. Ale rozumím rodince Nečesaných. Synek se vychovával sám ( na video jak ho matka povzbuzuje se k ní ani neotočí a něco prohodí - asi jdi do pr...dle výrazu ), rodiče honili kariéru, kluka odbejvali k babičce a dost poměrně velkým kapesným. Jednoho dne Nečesanej neměl na dávku ( viz ten debil, co nedávno podřezal kvůli pervitinu celou rodinu včetně syna) a paní kadeřnice byla nejblíž a jemu se setmělo. Hořice jsou malé město na každém drbu pravdy trochu. Jeho chování,minulé a současné ( budit dojem solidního člověka) kdy ve výrazu vidím aroganci, pohrdání, zároven strach a nejistotu, které jen doplnují celou tuhle komedii o bezpráví vedenou hlavním principálem Bokem. Ten pět pohromadě nemá dávno a za podpory zdejšího plesku jen podrývá práci justice. Ok, možná není vše růžové co se týká hospodářské kriminality a procesů a svou cenu máme všichni...nevěřím však, že si některý soudce lajsne vědomě pustit potenciálního vraha. Škoda, že to nevyšetřoval Mareš, tomu by se procesní chyby asi nestaly. Uvidíme, možná si tatka bude se synkem psát spolu z vězení.

moiaza ( 6. září 2017 12:17 )

Počesaní? Docela slušný oddíl.

oldedek ( 6. září 2017 11:10 )

To je ale rodinka - celou ale celou má nyní na starost celá jedna okresní jednotka kriminálky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání