Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíčový důkaz na syna vyrobili policisté, na fotkách z místa činu není! Otec Nečesaného podává trestní oznámení

Autor: ljš - 
8. června 2016
15:07

Kupička vlasů – alfa a omega celého případu? Na devětašedesáti stranách rozsudku nad Lukášem Nečesaným se objevuje celkem třiadvacetkrát. Podle soudce se jedná o klíčový důkaz jeho viny, podle obhajoby ji na místě vyrobili policisté. Otec odsouzeného mladíka na ně proto podal trestní oznámení.

V otázce klíčového důkazu je řada rozporů. Kadeřnice Ludmila B. vypověděla, že na ni pachatel zaútočil v době, kdy už měla kupičku smetenou do rohu místnosti. Nečesaný naproti tomu uvedl, že když do kadeřnictví vstoupil on, žena teprve uklízela. Při prověrce jeho výpovědi na místě činu pak vlasy umístil doprostřed místnosti mezi křesla.

Zásadní problém je však v tom, že kupička vlasů není vidět ani na fotografiích, ani na poměrně detailním videu, které policisté pořídili v den napadení. To se promítalo v soudní síni a skutečnost, že hromádka na něm vidět není, připustil i soudce.

Video  Rodina Nečesaných natočila vlastní film o přepadení kadeřnice! Hraje celá rodina!  - Archiv rodiny Nečesaných
Video se připravuje ...

Kupičku policisté nezaznamenali ani při druhém ohledání kadeřnictví, „nalezena“ byla až při třetím pokusu. Zvláštní však je, že je podle Nečesaných zadokumentována pouze v zápise, kde vyšetřovatelé uvádějí dokonce její rozměry 36x16x6 cm. „Z důvodu zděšení nad prací hradeckých kriminalistů Jušty, Hynka a Jaroše jsme se dotázali PČR v Hradci Králové, zda by nám poskytli fotografie a nahrávky z ohledání místa činu ze dne 24. 2. 2013 a 27. 2. 2013 (tedy z druhého a třetího ohledání, pozn. red.) – odpověď je přiložena – žádné fotografie ani video se nepořizovaly,“ píše Nečesaný starší v trestním oznámení. Podle něj tak vyvstává podezření, že byla kupička na místě „vyrobena“, aby vyvrátila Nečesaného výpověď a udělala z něj pachatele.

Soudce to tak ale nevidí. „Pokud obhajoba namítá, že tato kupička vlasů nebyla zadokumentována již při prvotním ohledání, tak k tomu soud podotýká, že se jedná o námitku irelevantní z důvodu, že o této kupičce vlasů poškozená poprvé mluvila až poté, co tato kupička vlasů byla zadokumentována. Z toho vyplývá, že nikdo z přítomných policistů nemohl mít zájem přemisťovat kupičku vlasů na místo, kde byla zadokumentována, když do té doby nebylo známo, že o ní bude poškozená hovořit,“ napsal v rozsudku. O kupičce však už v té době vypovídal Nečesaný.

Výpovědi, znalci, další podezřelí. Vše o případu Lukáše Nečesaného čtěte ZDE››

Zvláštní také je, že zatímco policie Nečesaným odpověděla, že fotografie kupičky neexistují, soudce na ně v rozsudku přímo odkazuje. „Na fotodokumentaci z druhého ohledání je patrno, že v blízkosti této kupičky vlasů je opřené i koště (což je patrno i z prvního ohledání místa činu), což rovněž koresponduje s tím, co poškozená říkala, tj. že již měla uklizeno a koště že odložila právě na toto místo. Zde se její verze liší od toho, co říkal obžalovaný, který uvedl, že když s poškozenou mluvil, koště ještě držela v ruce,“ uvedl soudce.

Umístění kupičky je důležité také proto, že pokud by byla v rohu salonu, nemohl ji Nečesaný vidět z chodbičky. On přitom tvrdí, že dovnitř nevstoupil. Podle soudce tak kupičku viděl, když v kadeřnictví loupil, a při své výpovědi ji pak účelově umístil doprostřed místnosti. Variantu, že by žena kupičku douklidila až po Nečesaného odchodu a pak teprve přišel pachatel, soudce odmítl, protože žena tvrdí, že mezi posledním zákazníkem a pachatelem do kadeřnictví nikdo nepřišel. Obhajoba však v tomto bodě argumentuje ztrátou paměti.

Video  Lukáš Nečesaný: Soud ho poslal znovu za mříže na 13 let  - Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Posledním zarážejícím faktem v souvislosti s kupičkou je, že z vyšetřování jednoznačně vyplynulo, že pachatel neměl brýle. Nečesaný má ale pět dioptrií, a je tedy otázkou, zda by mohl kupičku vůbec rozeznat. Podle znalce to však možné je, podle něj by s touto vadou mohl řídit i auto.

Nečesaný tak byl v březnu za pokus o vraždu znovu odsouzen na 13 let. Proti rozsudku se ale odvolal a ve věci teď bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Prohlédněte si velkou galerii z místa činu (upozornění: některé záběry jsou drastické):

marlen52 ( 9. června 2016 00:25 )

kdy už rodina konečně pochopí koho mají doma

babisovakobliha007 ( 8. června 2016 21:10 )

ve výpovědi je, že věci převzali a odvezli do Hradce na expertízu.

lynx ( 8. června 2016 21:06 )

Pokud vím tak vyšetřovatel vozil Nečesaného mikinu půl dne v igelitovém sáčku. Je složité, takovou pachovou stopu vyrobit? Řekl bych, že asi tak stejně složité, jako vyrobit na mrtvole post mortem stopu po zásahu elektrickým proudem.

babisovakobliha007 ( 8. června 2016 21:04 )

A já podám trestní oznámení na ředitelku školy, na které dostudoval, že jeho přijetím ohrozila žáky a zejména žákyně. Nechat za prachy dostudovat pravomocně odsouzeného za pokus vraždy?!

zidovka ( 8. června 2016 20:49 )

Mě furt chybí motiv.Peníze v rodině jsou,tak proč by měl někoho zabíjet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání