Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadná smrt v jilemnickém bazénu: Zemřela hvězda sportovního potápění!

Autor: ljš, mka - 
11. dubna 2017
20:18

Nikdo neví, co se stalo! Špičkového českého freedivera Martina Valentu (†28) našli v neděli pozdě odpoledne mrtvého v jilemnickém bazénu. Jeho úmrtím se zabývá policie.

Valenta se věnoval volnému potápění (ponory na jeden nádech, pozn. red.) mnoho let. Nedělní trénink se mu ale bohužel stal osudným. Smutnou zprávu o jeho smrti zveřejnila česká asociace freediverů AIDA na svém Facebooku. „Máme smutnou povinnost oznámit freediverské komunitě, že nás 9. dubna 2017 opustil skvělý kamarád a špičkový freediver Martin Valenta. Martin patřil k největším talentům světového freedivingu,“ píše se v oznámení.

Co přesně smrt nadějného sportovce způsobilo, není zatím zřejmé. „Až budou k dispozici výsledky vyšetřování, informujeme vás. Do té doby nechceme spekulovat,“ vzkázali zástupci asociace.

Policie Blesku potvrdila, že k úmrtí došlo přímo ve vodě. „Vyjížděli jsme v neděli mezi 16. a 17. hodinou do jilemnického bazénu, kde došlo k utonutí osmadvacetiletého muže. Byla nařízena soudní pitva. Za pomoci krizového interventa jsme celou záležitost sdělovali rodině a informovali jsme ji o této tragické věci,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Valentova smrt komunitou sportovních potápěčů velmi otřásla. „Plyšák, jak jsme mu přezdívali, freediving miloval, moc jej bavilo trénovat, závodit, posouvat své limity... A my měli moc rádi jeho, pro jeho úžasnou povahu...,“ vzpomínají na něj jeho kolegové.

Martin Valenta měl za sebou řadu úspěchů. Jen v minulém roce posunul celkem šestkrát národní rekord. Naposledy v prosinci, kdy ve statické disciplíně vydržel pod vodou 9 minut a 14 sekund. Na mistrovství světa ve Finsku pak získal bronz. Oporou české reprezentace byl i v týmových soutěžích, kde Češi na loňském MS vybojovali zejména díky němu zlato.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání