Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sportovce Valentu (†28) našli na dně bazénu: Porušil základní pravidlo, naznačují kamarádi

Autor: ljš - 
12. dubna 2017
13:22

Nikdy se nepotápět sám! To je základní pravidlo, které musí dodržovat všichni přiznivci volného potápění, aby se vyhnuli smrtelnému riziku. Jeden z nejlepších českých freediverů Martin Valenta (†28) ho ale v neděli zřejmě opomenul a stálo ho to život.

Valenta byl velký profesionál a držitel řady národních rekordů. Ten poslední překonal v prosinci, když ve statické poloze vydržel pod vodou na jeden nádech celých 9 minut a 14 vteřin.

Překonávat je chtěl i dál, a tak pilně trénoval. Do jilemnického bazénu vyrazil i v neděli odpoledne. Bohužel šlo o jeho poslední ponor. „Podle informací, co mám od jeho příbuzné, si šel zaplavat do bazénu a nejspíš dostal blackout (ztráta vědomí, mdloba, pozn. red.), bohužel v té době u toho nebyl plavčík,“ napsala na Facebook Martinova kamarádka.

„Každý freediver má mít při ponoru svého buddyho (parťáka, pozn. red.), který ho hlídá. To není práce plavčíka,“ upozornil ale další diskutující. On i několik dalších Martinových kolegů míří zřejmě k tomu, že sportovec pravděpodobně nedodržel nejdůležitější pravidlo freedivingu »Nikdy se nepotápěj sám!«.

Freediver dává při ponoru svému „buddymu“ signály, že je v pořádku a při vědomí. Dobře je to vidět například na tomto Martinově videu:

Pokud znamení nedá nebo neuposlechne pokyn, je zřejmé, že u potápěče došlo ke zdravotním potížím nebo tzv. blackoutu. To je ztráta vědomí způsobená nedostatkem kyslíku obvykle ke konci hlubokého nebo dlouhého ponoru. Plavec při ní nemusí mít nutně naléhavou potřebu se nadechnout a nemá ani jiné zjevné zdravotní problémy, který by omdlení způsobily. Sportovec si blížícího se blackoutu nemusí být vůbec vědom. Ke ztrátě vědomí může dojít i v mělkém bazénu, jak se tomu stalo u Martina.

Pokud k blackoutu dojde, je třeba rychle zahájit resuscitaci. Procento úmrtnosti je ale značně vysoké.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání