Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syn legendárního Lecha Walesy zemřel ve 43 letech. Policie nařídila pitvu

Autor: ČTK - 
9. ledna 2017
21:30

Jeden ze čtyř synů legendárního vůdce protikomunistického hnutí Solidarita a bývalého polského prezidenta Lecha Walesy zemřel. Tělo teprve třiačtyřicetiletého Przemyslawa Walesy se v neděli našlo v jeho bytě v Gdaňsku na severu země. Pondělní pitva vyloučila, že by smrt zavinil někdo cizí, informovala agentura PAP.

Podle mluvčí gdaňské prokuratury Tatiany Paskiewiczové dospěli lékaři k předběžnému závěru, že Walesa nezemřel násilnou smrtí ani nespáchal sebevraždu. Definitivní výsledek zkoumání jeho těla bude znám až během několika týdnů, dodala s tím, že si rodina nepřeje zveřejnit přesnou příčinu úmrtí.

Przemyslaw, který pracoval u pohraniční stráže, byl třetím z osmi dětí Lecha Walesy. V mládí měl problémy s alkoholem a řízením v opilosti, poznamenala agentura AP; Walesův syn byl v srpnu 2003 podruhé odsouzen k roku vězení s tříletou podmínkou poté, co u něj policie při běžné kontrole zjistila téměř dvě promile alkoholu v krvi. V roce 1993 byl za způsobení nehody v opilosti, útěk z místa činu a urážky policistů odsouzen ke dvěma letům vězení, ale po odvolání se trest změnil na 21 měsíců podmíněně.

Třiasedmdesátiletý Lech Walesa získal v roce 1983 Nobelovu cenu míru za svou roli při vedení hnutí Solidarita. Po pádu komunismu byl zvolen prezidentem, v čele státu působil v letech 1990 až 1995.

snehulak ( 10. ledna 2017 09:12 )

Tyhle kraviny z Polska nám přeposíláte ochotně. Ale jak se staví polští občané k Američanům, co se u nich dočasně usazují, jsem se nedozvěděl zatím nic. A že by národ, který nedovolil ani Brežněvovi vstoupit s bratrskou pomocí a své stávkující si stříleli sami, najednou nehnul ani brvou, když se tam usazují cizí vojska, tomu já nevěřím. Ostatně i mám nějaké zprávy. Jsou ale od jedinců a ti by mne mohli oblbovat (jak Schwanzenberk z Majdanu) že žádné Amíky neviděli, že je vítají šeříkem, že po nich hází vejce (vyber si dle přání).

Zobrazit celou diskusi