Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nosil policejní odznak a užíval pervitin: Chebský policista skončil v poutech

Autor: František Prachař - 
29. března 2017
06:31

Ojetý vůz Volkswagen Golf byl policejní hlídce u Horšovského Týna podezřelý na první pohled. Bylo vidět, že řidič za volantem má buď zdravotní problémy, anebo je opilý. V každém případě to byl důvod k jeho zastavení. A pak se hlídka nestačila divit.

Člověk za volantem onoho 13. ledna letošního roku se legitimoval. Jako příslušník Městské policie Cheb – asi spoléhal na kolegialitu autohlídky. Nedočkal se jí a musel dýchnout do alkotesteru.

Výsledek byl negativní, řidič evidentně nic nepil. U testu na přítomnost drog to už bylo jiné, prokázal pervitin. A spadla klec. Poručice Dagmar Brožová z územního odboru protidrogové policie v Domažlicích Nedělnímu Blesku potvrdila, že se případ skutečně stal.

„Dne 2. 2. 2017 zahájili policisté Obvodního oddělení Horšovský Týn úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky… Jedenatřicetiletý muž, který jel z obce Sokolov do Horšovského Týna, byl zajištěn a převezen do lékařského zařízení, kde se podrobil odběru biologického materiálu.

Imunochemickým vyšetřením jeho moče v Ústavu soudního lékařství byly pozitivně zachyceny metabolity amfetaminu. Případem se policisté dál zabývají,“ napsala tisková mluvčí Brožová naší redakci.

Hlubší pohled na celý případ ukázal, že řada jeho kolegů soudí, že se strážníkem městské policie nikdy stát neměl. „Používal té profese k tomu, aby mohl dělat to, co mu vynášelo,“ tvrdí jeden z nich.

»Pervitinový strážník« přitom nezačal vůbec špatně. Nejprve jako asistent městské policie v Sokolově, a protože dobře znal tamní problémové čtvrti, kde u babičky s dědou vyrůstal, viděl v něm velitel MP Kubis významnou posilu.

Poslali ho na dvouměsíční kurs do Příbrami, který zakončil zkouškami na Policejní akademii v Praze, vystudoval i vyšší odbornou školu a získal titul Dis. „Problémy s ním nikdy nebyly, až do května nebo června roku 2014. Pak se tam něco stalo a on po relativně krátké době o práci přišel,“ řekl jeden z někdejších strážníkových kolegů.

O onom »něčem« spolehlivé informace neexistují. Na zákon o osobních údajích a ochraně osobnosti odkazovali všichni, které Nedělní Blesk oslovil. „On rozhodně jen nedával pokutové bločky za stěrače. Mohl leccos ovlivnit a také to dělal,“ je přesvědčen další strážník.

Tak či tak, propuštěný si zažádal o přijetí k městské policii znovu a uspěl. Tentokrát v Chebu. Velitel městské policie v Chebu Martin Hanák (47) si uchazeče o práci proklepl.

„Volal jsem do Sokolova a zjistil jsem, že jeho prohřešek nebyl tak závažný, aby nemohl být přijat u nás,“ řekl Nedělnímu Blesku. Nový strážník byl podle jeho slov lepším průměrem a spolehlivý. Odsloužil si necelý rok a pak ho u Horšovského Týna dopadli s pervitinem v krvi.

„Vím, že tehdy chtěl volno k ošetřování člena rodiny a já mu ho dal. Vyrozumění o jeho činu jsem dostal od kolegů z Domažlic koncem ledna a okamžitě jsem ho propustil,“ říká velitel Hanák.

Před velitelem Hanákem vedl městskou policii jako zastupující jistý Chemíček, který dřív pracoval na dopravní policii. O tom, proč musel z »dopravky« jít pryč, kolují v Chebu legendy, ale každá z nich by byla jistě žalovatelná, takže k přetištění nejsou…

Nicméně hovoří se o tom, že zástupce Chemíček strážníky dokonale rozvrátil. Za jeho působení odešlo přes dvacet lidí (jeden z nich nedávno na MP vysoudil milion odškodného za neoprávněné propuštění) a velitel Hanák dodnes řeší podstav.

Specifickým rysem městské policie v Chebu byl způsob služby. Každý strážník si mohl ponechat sumy až do deseti tisíc, které vybral na pokutách – odevzdával ji po dosažení této částky, anebo koncem měsíce.

„Občas si každý z nás z pokut vzal padesátikorunu na svačinu, ale nový kolega ze Sokolova bral po tisících. Projížděl automaty, herny, a určitě bral i drogy,“ tvrdí strážník, který dotyčného velmi dobře zná.

„Těm nahoře to nikdo neřekl, ještě by to odskákal sám. Ani pokutové bločky mu neseděly, měl tam tisícikorunové díry.“ Jak říká další strážník, „když byl dobrý den, daly se naškubat velké prachy a on v tom uměl chodit.“

Finanční tíseň mohla být motorem strážníkova pádu. Policie v Horšovském Týně jeho případ předala k řešení správnímu orgánu, tedy přestupkové komisi místního úřadu. On sám se vyjádřit odmítl.

Muž řídil pod vlivem drog a v kufru měl kradené věci:

Halloboy ( 29. března 2017 15:40 )

Starypes a VinzenzoMakaluzo: No to je teda hustý. První píše z blázince a druhý je bezďák z pod mostu

Halloboy ( 29. března 2017 08:37 )

Ten "jistý Chemíček" se jmenuje trochu jinak (blbej redaktor si neumí ani ověřit jméno) a je to správný chlap. O jeho odchodu od "dopravky" žádné legendy nekolují a co se týká jeho "velitelování" na MP v Chebu, nic nerozvrátil, naopak se zasloužil o to, aby MP dělala to, co dělat má a ne jen nasazovala nesmyslně botičky a měřila rychlost hlavně v místech, kde byla záruka "vybrání", ale s bezpečností to nemělo nic společného. Pochopitelně se to některým rádobystrážníkům nelíbilo a když byli "přiškrceni" ve své buzerační činnosti, tak raději od MP odešli. Ale co může člověk chtít od Blesku, že? Halda blábolů a kydání hnoje na slušné lidi

eisenbieger ( 29. března 2017 08:10 )

taky jsem to cetl , ten velitel musi okamzite od valu a starosta na koberec jak je mozny ze do 10000 si to nechavaj ...tam musi policajt CR a okamzite provezt dukladnou prohlidku ....tohle neslysim ani na sicilii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání