Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kajínkova sestra 15 let od jeho útěku: Bachaři věděli, kde Jirka je. Ale zatkli ho až po měsíci

Autor: ljš - 
28. října 2015
14:16

Kromě syna má už jen jeho. Miluše Kajínková, sestra nejslavnějšího českého vězně, Jiřího Kajínka, si ale velké naděje na jeho propuštění nedělá. V rozhovoru pro týdeník 5plus2 zavzpomínala mimo jiné na to, jak její bratr před 15 lety utíkal z Mírova.

Podle paní Miluše potřebovala policie po dvojnásobné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho osobního strážce Juliána Pokoše obětního beránka a její bratr, který si měl v té době odpykat trest za loupežné přepadení, se jim hodil. „Když se ty vraždy v Plzni v devadesátém třetím staly, stály tam proti sobě dva gangy policajtů a justice do toho mohla být tehdy také zapletená. Ale nevím to. (...)  Teď mají strach, co by vyšlo najevo, kdyby se případ znovu otevřel,‟ řekla týdeníku.

 

 

Podezřelé jí také přijde chování policistů v době, kdy se Kajínkovi před 15 lety podařilo z mírovského kriminálu utéct. „Policie už pátý den věděla, kde je. A stejně měsíc dělala, že pátrá. To přiznal i kriminalista, který věc šetřil. Bratrův spoluvězeň mu na Mírově řekl, kde bratr po útěku je,‟ řekla.

 

Je přesvědčená, že její bratr v červnu roku 1998 nezabíjel. Přestože měl za sebou majetkové delikty, nikdy podle ní nebyl agresivní a nikomu by neublížil. „Jirka zachránil na rybníku (u rodinné chalupy, pozn. red.) spoustu lidí, kteří se topili, ani nám to neřekl,‟ hájí ho.

 

 

Kajínkovu sestru trápí také nedostatečný kontakt, který s bratrem má. Kvůli prodělané nemoci mu totiž může psát jen zhruba jednou za týden, dřív si přitom dopisovali denně. Navštívit ho může jen jednou za měsíc zhruba na dvě hodiny, vše ale komplikují jeho časté přesuny mezi věznicemi, které prý bratr velmi špatně snáší.

 

 

Nelíbí se jí ani chování bachařů, i když je rozhodně nechce házet do jednoho pytle. „Bratr rád hraje počítačové hry. Když na trh přišla konzole Playstation 3, tak jsme mu ji za 16 tisíc koupili a k tomu i televizi. Povolili, že mu to můžeme koupit a poslat. Ale páni bachaři playstation rozbalili a zkoumali, jestli tam není nějaká vysílačka nebo já nevím co. Pak řekli, že mu ho nedají, protože playstation má připojení na internet. Je to paradox, bratr přípojku na internet nemá. Vrátili nám konzoli poškrábanou, takže nám ji v obchodě nevzali zpět. Vypadala, že ji měsíc používali k hraní bachaři,‟ uvedla jako příklad.

 

V to, že se s bratrem ještě někdy obejme na svobodě, už příliš nevěří. „Víte, naděje umírá poslední. Třeba v Americe je běžné, že po letech propustí vězně a soudci přiznají, že se mýlili. Ale já jsem spíše skeptik. Moc tomu nevěřím. Ale byla bych ráda, kdyby se to nějak prolomilo,‟ řekla v rozhovoru.

 

 

 

 

kecal ( 7. srpna 2016 08:48 )

JIRKO V PODHRADÍ NA TEBE STÁLE ČEKÁME.

matylda123 ( 28. října 2015 17:41 )

 Kájínek to neudělal.Byli to policajti.V tý době byli jedna ruka s podsvětím i cikánama.Divím se,že i dnes se jich všichni bojí

majojo ( 28. října 2015 17:31 )

Odpověď zní: Nemaj. Akorát si chudáka - v zásdě drobného zlodějíčka - vyhlídli jako ideální oběť. Skuteční vrazi dnes postupují v hodnostech u policie, případě berou skvělé odstupné a mnou si ručičky, jak se jim to zadařilo.

ruudazvostravy ( 28. října 2015 17:29 )

 Tendle Kájýnek bi mjel syce dostat na Hradě ňákou medajly za ro(so)máckou deratyzacy,ale vipadá to,že uš f tom krymu vostane na fut,páč mu s toho navýc začala šyšatět hlava a f cyvylu bi ho s takovou fryzůrou nevzaly ani k popelářům.

majojo ( 28. října 2015 17:28 )

Ale že ta beruška sestřička otevřela tlamičku až po 15 letech.... 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání