Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kajínek to zkouší na vrchní soud. „Polepším se,“ slibuje za zmírnění trestu

Je polepšitelný. Tvrdí to alespoň psycholog v posudku.
Je polepšitelný. Tvrdí to alespoň psycholog v posudku.  (Autor: Krimi zprávy FTV Prima, archiv Blesku)
Autor: kle - 
31. srpna 2015
08:40

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek poslal minulý týden stížnost odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze. Jako nový důkaz předkládá posudek psychologa, podle něhož je resocializace neboli náprava možná. Kajínek bojuje o snížení trestu z doživotního na výjimečný, uvedl v pondělí deník Právo.

V dopise se Kajínek odvolává proti červencovému rozhodnutí plzeňského krajského soudu. Ten mu potřetí zamítl návrh na nový proces. Z textu stížnosti cituje deník Právo, kterému dopis poslal také.

Náprava je možná, tvrdí psycholog

V posledním, zamítnutém návrhu na nové řízení žádal Kajínek o snížení doživotí na výjimečný trest v rozmezí 15 až 25 let. U předchozích dvou žádostí o nové řízení chtěl Kajínek zrušit své odsouzení kompletně.

Novým důkazem, potřebným pro znovuotevření případu, je posudek psychologa. Ten konstatoval, že Kajínkova náprava je možná. Dokonce již prý probíhá, což akceptovaly hned dva soudy, když vězni zmírnily režim za mřížemi z nejpřísnější zvýšené ostrahy na ostrahu.

Když byl Kajínek v roce 1998 odsouzen na doživotí, bylo to na základě splnění podmínky, že jej nelze převychovat. Nyní tvrdí, že pokud je podle posudku jeho náprava možná nyní, byla možná i tehdy. Neměl proto dostat doživotí, nýbrž „jen“ výjimečný trest.

„Skutečnost, že u odsouzeného byla shledána v současné době možná dílčí resocializace, nastala až ex post, tedy v době po právní moci rozsudku,“ napsal plzeňský soudce Tomáš Bouček v odůvodnění zamítavého stanoviska k obnově procesu.

Kajínek nesouhlasí a vrchnímu soudu píše: „Dle názoru odsouzeného je lhostejno, ve které fázi výkonu trestu taková skutečnost (dílčí resocializace) byla shledána, je podstatné, že shledána byla. To, že se tak stalo až po právní moci rozsudku, tedy že nebyla tato skutečnost nalézacímu soudu v době jeho rozhodování známa, je skutečnost svědčící ve prospěch argumentace odsouzeného o oprávněnosti jeho návrhu na povolení obnovy.“

Dostane se někdy na svobodu?

Pokud Kajínek uspěje, pražský vrchní soud zruší zamítavé stanovisko z Plzně a vrátí celou věc zpátky tamnímu senátu. Nejznámější český vězeň by se mohl teoreticky dostat na svobodu ihned, a nikoliv až v roce 2022. To bude moci v rámci doživotního trestu poprvé žádat o podmínečné propuštění.

gabreta ( 31. srpna 2015 12:50 )

Vykrádat chaty spolu nemuseli. Stačí si položit otázku, proč "chladnokrevnej vrah" Kájínek po vraždě dvou lidí, střelí třetího jen do prd*ele a nechá ho přežít, aby mohl jako jedinej svědčit proti němu? To u chladnokrevnýho vraha, prostě nemá logiku. Všichni ví o válce Plzeňských policajtů ve spojení s organizovaným zločinem. V rámci boje o vliv, bylo třeba odstranit nepohodlný lidi a na někoho to hodit.

sores ( 31. srpna 2015 10:33 )

 Ohledně stravy je o ně víc než dobře postaráno za naše daně! Každý kdo z basy vyleze je vypasený včetně Kajínka!

antoninwertheim ( 31. srpna 2015 10:26 )

Je pochopitelne že se snaži dostat ven když neni vrah

maryfox ( 31. srpna 2015 10:01 )

Je pochopitelné,že se snaží, ale zloděj a potencionální vrah, který touží státi se celebritou není přínosem pro nikoho, kromě stejně úchylných kamarádů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání