Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sto mrtvých ve vlnách tsunami

Autor: ČTK, jos - 
30. září 2009
11:24

VIDEO: Počet obětí tsunami na souostrovích Samoa v Tichém oceánu už překročil stovku. Mezi oběťmi nejsou žádní Češi.

Z toho na Západní Samoi je to zatím asi 100 obětí a na Americké Samoi zůstává dosud v platnosti údaj 14 obětí. V oblasti probíhají záchranné práce.

Tsunami způsobilo zemětřesení o síle 8,3 stupně Richterovy škály. Došlo k němu před sedmou hodinou ráno. Po otřesech narazily do ostrova čtyři obrovské vlny vody. Podle zatím nepotvrzených zpráv vlny v některých částech ostrovů dosahovaly výšky až čtyř metrů.

Místní rádio sice varovalo před nebezpečím, ale voda zaplavila hlavní město Pago Pago a oblast jižního pobřeží krátce po vysílání. Obyvatelé tak neměli čas včas zareagovat a před ničivými vlnami uniknout. V plochých částech ostrova Upolu v Západní Samoi tsunami došla až 800 metrů do vnitrozemí. „Nezůstala stát jediná budova,“ popsal událost svědek.

„Byly zasaženy dva nejoblíbenější turistické resorty. Ty jsou nyní zcela zničené,“ řekl premiér ostrovního státu Samoa Misa Telefoni. O život přišla i manželka premiérova bratrance Tui. V době, kdy voda zaplavila ostrov, byla ve svém obchodě a utonula. „Lidé to popisovali jako otřes a pak se během pěti minut vylil snad celý oceán. Bylo těžké se zachránit,“ dodal premiér.

Počty obětí na obou souostrovích ještě nejsou definitivní. Předpokládá se, že mnoho lidí mohlo být vlnou spláchnuto do moře, další stovky lidí jsou zraněny. Záchranáři oblast stále prohledávají.

Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil Americkou Samou za oblast postiženou přírodní katastrofou, což umožňuje vyslat pomoc. Západní Samoi fungující jako samostatný stát slíbila pomoc Austrálie a Nový Zéland.

Ničivé tsunami nejsou v regionu ničím neobvyklým. Například 26. prosince 2004 zabila tsunami v Indonésii 230 000 lidí z 11 států.

 

palko1961 ( 30. září 2009 14:49 )

jeste hure!

qwerty ( 30. září 2009 14:24 )

Ať se Vám to líbí nebo ne, cunami je správně (i když už to zjevně v článku přepsali). Slovo je původně z japonštiny a cunami je česká transkripce, stejně např. slovo suši. Výraz tsunami je přepis anglický, podobně jako sushi. V češtině se používá obojí. Tentokrát by si autor článku zasloužil Vaši omluvu.

afedi ( 30. září 2009 13:20 )

http://www.tojesila.cz/cz/s16/n2207-CSSD-zastavila-volby-2009-Proc

monjja ( 30. září 2009 10:36 )

Taky jsem si tak říkalal, co to bude to cunami...že by nový model auta?Pro krista pána koho to tam zaměstnáváte, já pracuju jako zapisovatelka a chybu udělat nesmím, a to, co kolikrát čtu, z toho se mi zatínají nohy v pěsti, vraťte se do školy, dyk tohle není normální...

vaclavthekral ( 30. září 2009 09:15 )

To uz jsou vsichni novinari v Cesku padli na hlavu.TSUNAMI a ne cunami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání