Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekologové rozdali ´ceny´ Ropák a Zelená perla

Autor: ČTK, hla - 
25. dubna 2008
18:20

Ekologové zvolili Ropákem roku 2007 náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače, Zelenou perlu vyhrál jednoznačně prezident Václav Klaus

Zelenou perlu přinesl Klausovi výrok publikovaný v rozhovoru s redaktory Hospodářských novin. "Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci," domníval se Klaus.

Prezident měl v anketě o Zelenou perlu hned 17 nominací. Vysloužil si je svým kritickým postojem k vědeckým poznatkům o globálním oteplování. Klaus byl rovněž navržen na Ropáka roku, a to za "bagatelizaci rizik globální změny klimatu a knihu Modrá, nikoliv zelená planeta".

Hodačovi, jenž byl na Ropáka nominován poprvé, vytýkají ekologové řadu věcí. Občanským sdružením prý vyhrožoval, že budou muset uhradit škody, které způsobují svou činností, například podáváním odvolání proti úředním rozhodnutím a účastí ve správních řízeních o silničních a dálničních stavbách. Náměstek také údajně bojkotoval usnesení vlády ze září 2007, podle kterého měl vzniknout expertní tým pro posouzení alternativního vedení některých sporných staveb.

Odborníci měli hodnotit například vhodnost výstavby silničního okruhu R1 kolem Prahy přes Suchdol, dálnice D3 přes Posázaví a rychlostní silnice R55 v úseku Otrokovice-Rohatec přes Strážnické Pomoraví. Podle ekologů kvůli Hodačovu postoji pokračuje příprava těchto staveb, které jsou z jejich pohledu sporné.

Ochráncům přírody vadí také souhlas Hodače s vykupováním pozemků potřebných k výstavbě vodního stupně Přelouč II na Labi. Budování stupně by zničilo Slavíkovy ostrovy s šesti desítkami zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Ministr životního prostředí neudělil stavbě výjimku. Ekologové se proto domnívají, že stát na výkupy možná zbytečně vynakládá 23 milionů korun.

Ropáka roku udělují ekologové člověku, jenž se v jejich očích postojem nebo činy nejvíce prohřešil proti ochraně životního prostředí. Letos bylo navrženo 25 lidí, na Zelenou perlu nominovali ochránci 26 osob. Počet přihlášených je přibližně stejný jako loni.

Mezi nominovanými byl i primátor Prahy Pavel Bém (ODS) za prosazování stavby mrakodrapů na pankrácké pláni. K zajímavým kandidátům patřil předseda představenstva jihomoravského Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada, a to mimo jiné kvůli prosazování záměru výstavby velkochovu krokodýlů ve Velkém Karlově na Znojemsku.

Ekologickou anticenu Ropák získal za rok 2006 ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Pořadatelé mu ji udělili za snahu o zvýšení emisních limitů, za podporu plánu rozšíření těžby hnědého uhlí v severních Čechách a za souhlas s výstavbou dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín.

Zelenou perlu 2006 získal senátor Jaroslav Kubera (ODS). K petici občanů proti trase silnice R43 na jihu Moravy uvedl: "Navrhuji, abychom se peticemi příliš nezabývali, protože je stejně nevyřešíme, vzali je na vědomí a spíš nutili, aby nám je petičníci neposílali." Petice je jednou z největších akcí svého druhu v Česku. Podepsalo ji celkem 35000 lidí.

Video se připravuje ...
Další videa